Autonieuws Autotests

Review – Audi R8 V10 op Circuit Zandvoort – Wens in vervulling

april 4, 2023

Rijvaardigheidstrainingen

Natuurlijk doet Audi dit aanbod niet zomaar. Er is namelijk nieuws: de Audi Driving Experience komt naar Zandvoort. Voorheen werden deze rijvaardigheidstrainingen (lees: lekker rijden in sportieve modellen en er ook nog wat van leren) gegeven op het TT Circuit in Assen, maar de wens ontstond om deze trainingen te geven op een circuit dat echt voor auto’s is bedoeld. Nu is het zo ver en wij mogen een ‘lesje’ meedoen.

Een goed begin

Het begint al goed. De weersvoorspelling voor vandaag was ‘redelijk’, maar als ik door de poorten van Circuit Zandvoort rij schijnt de zon volop en is het een graad of twaalf. Er staat wel een vrij stevige frisse wind, maar verder zijn de omstandigheden voor een circuitdag optimaal.

Nog even en voor mij gaat een wens in vervulling. Hoewel ik geen hardcore autosportfan ben, staat het wel op het wensenlijstje om eens zelf op een circuit te rijden. Dat het circuit in kwestie nu ook nog eens Circuit Zandvoort is, een circuit waar iedere autoliefhebber wel iets mee heeft, of je nu hardcore autosportfan bent of niet, is een hele mooie bonus.

Eerst wat theorie

Natuurlijk gaan we niet geheel onvoorbereid de baan op. Het programma begint met een briefing en wat theorie. De ideale zitpositie achter het stuur bijvoorbeeld, met de benen licht gebogen en de armen onder een hoek van 90 graden. Hoe je het stuur vast moet houden, met de handen op kwart voor drie. Altijd. Je kunt in principe het hele circuit rijden met maximaal een kwartslag insturen, dus overpakken is niet nodig. Tot slot het rijden van de ideale lijn op het circuit. Van buiten naar binnen naar buiten, waarbij je in dit geval wordt geholpen door pylonen langs de baan.

De baan op

Na de korte theoretische briefing is het tijd om een helm uit te zoeken en de baan op te gaan. De Audi R8 moet echter nog even wachten. Voor degenen met weinig circuitervaring, waaronder ondergetekende, staat eerst een andere auto klaar: de Audi RS e-tron GT. Huh? Die is met een systeemvermogen van 440 kW (600 pk – en zelfs 475 kW/646 pk in overboost) zo mogelijk nog krachtiger dan de Audi R8. Waarom Audi de RS e-tron GT toch als de ‘beginnersauto’ ziet en niet de RS3 Sportback die hier ook klaarstaat, lees je hier.

Iedere deelnemer krijgt zijn eigen Audi RS e-tron GT. Met zijn allen rijden we in een treintje achter de instructeur aan, die de rol van pace car op zich neemt en via de portofoon tips geeft. We rijden wat rondes om het circuit te leren kennen. Waar de ideale lijn precies ligt en misschien nog wel belangrijker: waar de rempunten zich bevinden. Daarbij wordt het tempo iedere ronde verder opgebouwd, totdat de instructeur het mij en de andere deelnemers toevertrouwt om de auto echt op tempo te rijden.

Eindelijk overstappen naar de R8

Na een korte pauze staat hij dan echt voor mij klaar: de Audi R8 V10 Coupé. Wauw. Over het algemeen ben ik meer van de Amerikaanse sleeën, maar zo’n R8 staat toch ook wel hoog op het persoonlijke wensenlijstje. Dat er nu ‘zomaar’ een voor me klaar staat en ik er ook nog mee het circuit op mag, is een tweede droom die uitkomt. Nog geen halfuur na de vorige.

Eenmaal achter het stuur gekropen is – ondanks de helm die net het dak raakt – al snel de ideale zitpositie gevonden. Dan mag de grote rode startknop worden ingedrukt. Met een grom komt de V10 tot leven. Ook stationair blijft de R8 nog wat staan grommen, alsof hij staat te mopperen dat hij moest wachten. Dan is het zo ver, we gaan de baan op.

Kippenvel

Omdat ik en de andere deelnemers inmiddels wat circuitervaring hebben opgedaan met de RS e-tron GT, kan met de R8 gelijk het tempo erin. Met het klimmen van de toeren verandert de grom van de 5,2-liter V10 in een ruwe schreeuw, die al snel overgaat in een doordringende huil. Ondanks mijn voorliefde voor de Amerikaanse V8, gaat er toch maar weinig boven het geluid van deze V10. Het is jammer dat de racehelm het geluid wat dempt, maar dan nog: kippenvel!

Als op rails

Met een vermogen van 419 kW (570 pk) is het niet niks waarmee je onderweg bent, maar toch laat de Audi R8 zich met een behoorlijk gemak over het circuit loodsen. Oké, bij de Audi Driving Experience zoeken we de limiet niet op, maar het tempo zit er zeker in. Vierwielaandrijving, tractiecontrole, ABS en ESP helpen natuurlijk ook, maar de Audi R8 lijkt op rails te rijden, zo strak is hij door bochten te sturen. Hij doet precies wat je wilt en je voelt je een met de auto. Tussen die bochten is op de rechte stukken weer ruimte voor een sprint. Ik wordt in de stoel gedrukt en de V10 huilt het weer uit: opnieuw kippenvel. Gas los wordt regelmatig beloond met sportief geplof en gepruttel uit de vuistdikke uitlaatpijpen. Heerlijk.

Helaas, aan alles komt een eind. Ook aan de rit met de Audi R8. Jammer, maar tegelijkertijd ben ik allang blij dat ik ermee heb mogen rijden op Circuit Zandvoort. Het was volop genieten, bocht na bocht. Ik heb in één middag twee dingen van mijn automobiele bucketlist kunnen afstrepen. Twee dingen waarvan ik eigenlijk niet had durven hopen dat ze op enigszins korte termijn zouden gebeuren.

Zelf rijden met een Audi R8 V10?

Wil je zelf een keer rijden met een Audi R8 V10? Dat kan dus! Er zijn verschillende varianten van de Audi Driving Experience. Wij namen deel aan de Sportscar Experience, waarbij je mag rijden met de Audi RS3 Sportback, Audi R8 V10 en Audi RS e-tron GT. Behalve op Circuit Zandvoort is deze experience ook te boeken op de circuits Spa-Francorchamps, de Nürburgring, Bilster Berg Drive Resort en de Red Bull Ring. Dat is dan inclusief verblijf in een hotel. De prijzen beginnen bij 1.295 euro voor de experience op Circuit Zandvoort. Niet goedkoop dus, maar je krijgt er wel een onvergetelijke ervaring voor terug.