Achtergrond Autonieuws

Reportage: 50 jaar sportieve Volkswagen Golf

juni 27, 2024

Volkswagen Golf GTI: het begin

De reis van de Volkswagen Golf begon 50 jaar geleden met de ontwikkeling van de Golf GTI. In de beginfase, in 1974, werd besloten dat de toekomstige GTI (die in 1976 debuteerde) gehomologeerd moest worden volgens de internationale FIA-reglementen. Dat sportieve karakter is volgens Volkswagen altijd gebleven bij toekomstige Golf-generaties. De auto’s zijn feitelijk het bewijs. Want de Golf schitterde niet alleen in de autosport – denk aan de Group 4 Golf GTI Pierburg, Golf GTI Group A of Rallye Golf G60 Group A – maar liet ook in het straatbeeld van zich horen met GTI- en R-geweld.

Miljoenenhit

Vooral de Golf GTI geniet natuurlijk een iconische status. Tot op heden zijn er al ruim 2,4 miljoen exemplaren van de Golf GTI geproduceerd. Dat begon natuurlijk met de eerste Golf GTI met 81 kW (110 pk). Maar tegenwoordig is dat vermogen heel bescheiden in een Golf. De nieuwste Golf GTI schopt het zelfs tot 195 kW (265 pk). Ook dat kan nog gekker.

Diverse Golfjes bij elkaar!

Tussen de eerste en de achtste Golf GTI hebben nog zes generaties hun stempel gedrukt op de modelgeschiedenis. Tijdens het evenement in Osnabrück is een Golf GTI van de tweede generatie aanwezig, alsook een derde generatie in 20th Anniversary Edition. De vierde generatie wordt vertegenwoordigd door de legendarische 25th Anniversary Edition, de vijfde als de 30th Anniversary Edition en de zesde als de 35th Anniversary Edition. Ter beeldvorming zetten we de prestaties van deze modellen op een rij. Zo krijg je een goed beeld van de performanceverbeteringen die Volkswagen door de jaren heen heeft doorgevoerd.

Volkswagen Golf I GTI

Volkswagen Golf II GTI

Volkswagen Golf III GTI (20th Anniversary Edition)

Volkswagen Golf IV GTI (25th Anniversary Edition)

Volkswagen Golf V GTI (30th Anniversary Edition)

Volkswagen Golf VI GTI (35th Anniversary Edition)

Volkswagen Golf VII GTI (Performance)

Volkswagen Golf VIII GTI (Clubsport)

Verder verbeterde Volkswagen Golf GTI

In 2024 verscheen overigens de nieuw ontwikkelde Golf GTI van de achtste generatie. Het vermogen van de Golf GTI steeg van 180 kW (245 pk) naar 194 kW (265 pk), maar het vermogen van de verder verbeterde Golf GTI Clubsport blijft steken op 220 kW (300 pk). De led-koplampen en achterlichten zijn opnieuw ontworpen en ook de infotainmentsystemen zijn nieuw ontwikkeld. Daarnaast heeft Volkswagen het chassis verder verfijnd.

Volkswagen Golf G60
Volkswagen Golf G60

Volkswagen Golf R

Natuurlijk is er ook nog de Volkswagen Golf R. Net als de badge ‘GTI’ is ook de ‘R’-badge onlosmakelijk verbonden met de Golf, maar niet sinds het begin. In totaal zijn er vijf generaties geweest. Tijdens het evenement zijn er twee Golf R32’s en drie Golf R’s aanwezig.

Het begon met de G60

De geestelijke voorvader van deze R-auto’s is een Golf uit 1989: de G60 Limited van Volkswagen Motorsport. Met slechts 71 exemplaren ooit gebouwd, paste dit 154 kW (210 pk)-model bij de dynamiek van de Porsche 944 van zijn tijd. Nummer 13 van de 71 staat trots tentoongesteld in Osnabrück. Een moderne herinterpretatie van de inmiddels klassieke G60 Limited is de eerste R32, gebaseerd op de Golf IV. Met zijn compacte V6-motor is dit tegenwoordig een gewilde oldtimer. Hij werd opgevolgd door de tweede R32, de krachtigste Golf van de vijfde generatie, die op de tentoonstelling wordt gepresenteerd met een verbeterde motor van 331 kW (450 pk).

Vaarwel V6, welkom vier-in-lijn

In 2009 stapte Volkswagen met de derde generatie over van de atmosferische V6-motor naar de viercilinder turbo uit de EA888-motorenserie. Deze verandering verhoogde het vermogen aanzienlijk en verminderde het brandstofverbruik. Deze generatie is op de tentoonstelling ook vertegenwoordigd door een exclusieve conversie met een V6-supercharged-motor. Ook de eerste Golf R Variant debuteerde in de vierde generatie. Onlangs verscheen de vijfde generatie op het podium. De 177 kW (241 pk) van de eerste Golf R32 is geëvolueerd naar 245 kW (333 pk). Ook daar is dus – net als bij de GTI – sprake van een forse krachttoename.


Een rode vierdeurs Volkswagen Golf GTI Mk2 staat binnen geparkeerd, gezien vanaf de passagierszijde achterin. De auto is voorzien van een Duits kenteken.


Een strakke rode Volkswagen Golf GTI staat binnen geparkeerd op een donkere vloer en laat trots zijn voor- en zijprofiel met een Duits kenteken zien.


Een rode driedeurs Volkswagen Golf GTI hatchback staat binnen geparkeerd, gezien vanaf de passagierszijde achterin. De auto is voorzien van een spoiler, lichtmetalen velgen en een zichtbare kentekenplaat.


Een rode Volkswagen Golf GTI, met drie deuren, staat binnen geparkeerd. De auto beschikt over zilverkleurige lichtmetalen velgen en een achterantenne.


Een rode tweedeurs compacte Volkswagen Golf GTI staat binnen geparkeerd onder fel licht. Het voertuig heeft een sportief ontwerp en lichtmetalen velgen. Op het kenteken staat "JAB 8T 425.


Een rode Volkswagen Golf GTI staat binnen geparkeerd onder direct licht en laat op elegante wijze zijn strakke design en lichtmetalen velgen zien.


Een rode tweedeurs Volkswagen Golf GTI hatchback staat binnen geparkeerd en laat zijn achter- en zijprofiel zien. De auto is voorzien van getinte ramen, zwarte lichtmetalen velgen en een zichtbaar Europees kenteken.


Een rode tweedeurs hatchback Volkswagen Golf GTI met zwarte lichtmetalen velgen, geparkeerd in een binnenomgeving. Op het kenteken staat "WOB-GI 3G.


Een rode Volkswagen Golf GTI staat binnen geparkeerd op een donkere vloer, waarbij verlichting de zijkant en voorkant van de auto benadrukt.


Een rode Volkswagen Golf GTI hatchback met een sportief design staat binnen geparkeerd, gezien vanaf de achterkant. Het voertuig is uitgerust met zwarte lichtmetalen velgen en heeft zichtbare achterlichten en dubbele uitlaatpijpen.


Een rode Volkswagen Golf GTI hatchback staat binnen geparkeerd onder zachte verlichting, gezien vanuit de hoek linksachter. Op het kenteken staat "WOB-NV 232".


Een rode Volkswagen Golf GTI staat binnen geparkeerd tegen een donkere achtergrond. Deze gestroomlijnde auto is voorzien van zwarte lichtmetalen velgen en een kentekenplaat aan de voorkant met de tekst 'WOB-NI 328.


Een witte Volkswagen Golf GTI hatchback met rode accentstrepen en zwarte wielen, binnen geparkeerd tegen een donkere achtergrond.


Een witte Volkswagen Golf GTI hatchback met zwarte details staat binnen geparkeerd, gezien vanaf de linkerachterzijde. De auto beschikt over sportieve rode remklauwen en dubbele uitlaatpijpen.


Volkswagen Golf G60


Binnen staat een blauwe Volkswagen Golf R32 hatchback geparkeerd, in driekwart zicht vanaf de linkervoorzijde, wat doet denken aan de iconische Volkswagen Golf GTI.


Een blauwe tweedeurs Volkswagen Golf GTI R32 staat geparkeerd in een binnenruimte met minimale verlichting. De auto, gezien vanaf de achterkant, is voorzien van sportieve designelementen en lichtmetalen velgen.


Binnen staat op een donkere ondergrond een witte, compacte Volkswagen Golf GTI met een strak design. De auto heeft een glanzend exterieur en zilverkleurige lichtmetalen velgen. De achterkant van de auto, inclusief de achterste kentekenplaat, is zichtbaar.


Een Volkswagen Golf GTI, wit en compact met lichtmetalen velgen, staat geparkeerd in een slecht verlichte binnenomgeving, gezien vanuit een voorwaartse hoek van driekwart.


Een bruine Volkswagen Golf GTI hatchback met een zichtbare kentekenplaat tentoongesteld in een goed verlichte binnenomgeving.


Binnen staat een donkerbruine Volkswagen Golf GTI met Europees kenteken geparkeerd. De auto heeft twee deuren en wordt verlicht door studioverlichting, wat het strakke ontwerp en de lichtmetalen velgen benadrukt.


Een witte Volkswagen Golf GTI met zwarte velgen geparkeerd in een slecht verlichte binnenruimte.


Witte vierdeurs Volkswagen Golf GTI met zwarte lichtmetalen velgen, binnen geparkeerd tegen een effen achtergrond.


Een blauwe, moderne Volkswagen Golf hatchback staat binnen geparkeerd onder felle verlichting, wat het sportieve ontwerp benadrukt.


In een slecht verlichte ruimte wordt een blauwe Volkswagen Golf R hatchback tentoongesteld, met zijn strakke design en lichtmetalen velgen, ter ere van 50 jaar sportieve uitmuntendheid.


Interieur van een moderne Volkswagen Golf met een logo op het stuur, touchscreen-display, digitaal dashboard en sportstoelen met blauwe en grijze accenten. De bedieningsknoppen dragen bij aan het sportieve design.


Een schone en moderne automotorruimte van een sportieve Volkswagen Golf met een grote zwarte motorkap, zichtbaar koelvloeistofreservoir en diverse motoronderdelen ter ere van 50 jaar innovatie.