Autonieuws

Praga Bohema: bijzonder kanon uit Tsjechië met kenteken!

november 25, 2022

Praga Bohema weegt minder dan 1.000 kilogram

De Praga Bohema is grotendeels uit koolstofvezel opgetrokken om het gewicht zoveel mogelijk te drukken. Praga streeft naar een gewicht van minder dan 1.000 kilogram en lijkt daar glansrijk in geslaagd te zijn, want het gewicht blijft steken op 982 kilogram. De ontwikkeling is nog niet helemaal afgerond, dus mogelijk worden er hier en daar nog wat grammen verwijderd.

V6-motor van Nissan GT-R

Praga kan je wellicht kennen van de R1 circuitracer. Die auto auto heeft een turbomotor van Renault. Maar omdat Praga deze Bohema echt als hypercar positioneert, was meer power noodzakelijk. Er is gekeken naar de V10 van Audi, maar uiteindelijk deed Nissan met zijn 3,8-liter twin-turbo V6 het betere aanbod. Dus ligt er achterin in deze Praga Bohema een V6 van een Nissan GT-R, gekoppeld aan een sequentiële zesbak.

Prestaties Praga Bohema

De krachtbron is overigens onder handen genomen door de Britse tuner Lichtfield. Het resultaat is een stevige 700 pk en 725 Nm. Op een gewicht van 982 kilogram staat dat garant voor het nodige vuurwerk. De sprint van 0 naar 100 km/u duurt ongeveer 2,3 seconden en de topsnelheid bedraagt 300 km/u. De strijd om de hoogste topsnelheid in het hypercarsegment vindt Praga niet interessant. Bij dit Tsjechische automerk draait alles om downforce. Dat is te zien aan de specificaties: bij een snelheid van 250 km/u genereert de Bohema een downforce van 900 kilogram.

Ook een beetje luxe?

Airconditioning is aanwezig om het hoofd koel te houden, maar een infotainmentsysteem ontbreekt. De boodschap van Praga luidt: neem je eigen smartphone mee. Die kan prima fungeren als ‘touchscreen’. Er is plaats voor twee personen. Die zitten wel schuin naast elkaar omdat anders de schouderruimte in het geding komt. Voor het in- en uitstappen moet je best lenig zijn. Het stuurwiel dient verwijderd te worden om je vervolgens in de auto te laten ‘glijden’.

Er is zelfs bagageruimte

Net voor de achterwielen is er wat bagageruimte (100 liter). Met custom made bagagekoffers kun je ze zo toch een weekendje weg. Overigens past er ook een racehelm in de koffers.

Wat is de prijs van de Praga Bohema?

Dan de prijs: de Praga Bohema kost 1,28 miljoen euro, exclusief overheidsdonaties. De oplage is beperkt op 88 exemplaren.Praga Bohema