Autonieuws

Nieuwe Ford Mustang: niet goedkoop, wel hebberigmakend

februari 1, 2024

Nieuwe Ford Mustang is lekker old school

De nieuwe generatie Ford Mustang is lekker old school. Het merk levert het model met een nieuwe vierde generatie 5,0 liter V8. De Mustang GT wordt geleverd met een 10-trapsautomaat of met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Het standaard Performance Pack bestaat uit 19-inch lichtmetalen velgen, een limited-slip sportdifferentieel voor meer grip, 19-inch Brembo-remmen en een Active Valve Exhaust dat altijd een passend motorgeluid biedt.

MagneRide onderstel

Het optionele MagneRide onderstel berekent 1000 keer per seconde de rijcondities en gebruikt een elektronisch gecontroleerde vloeistof om de schokdemping af te stemmen op de actuele situatie. De Electronic Drift Brake brengt nieuwe technologie en combineert de driftcapaciteiten van de Mustang met de functionaliteit van een traditionele, mechanische handrem. Deze is ontwikkeld voor zowel beginnende bestuurders die hun drifttalenten willen verbeteren, als voor driftexperts die een systeem willen voor het échte werk.

Interieur Ford Mustang

De cockpit van de nieuwe Ford Mustang is geheel gericht op de bestuurder en combineert het beste uit het verleden, het heden en de toekomst. Achter het nieuwe, dikkere en aan de onderzijde afgevlakte stuurwiel is een digitaal instrumentenpaneel van 12,4-inch geplaatst. Dit kan in verschillende lay-outs worden geconfigureerd. Er is keuze uit zes interactieve en configureerbare rijmodi, waarmee de prestaties van de Mustang onder alle omstandigheden worden geoptimaliseerd: Normal, Sport, Slippery, Drag, Track en een configureerbare modus met meerdere profielen, die geheel op de individuele voorkeuren kunnen worden afgestemd.

Het nieuwe digitale instrumentenpaneel gaat naadloos over in het centrale 13,2-inch SYNC 4 display. Dit is in de richting van de bestuurder gedraaid. De nieuwste audiotechniek van B&O biedt een heldere geluidsoverdracht via 12 luidsprekers en een subwoofer.

Ford Mustang Dark Horse

De Ford Mustang Dark Horse is de meest sportieve, circuitgerichte Mustang in de line-up. Het hart van deze nieuwe Mustang Dark Horse wordt gevormd door een nog krachtigere versie van de geheel nieuwe vierde generatie V8-motor, die is voorzien van nieuwe nokkenassen en een unieke afstelling. Voor ultieme prestaties heeft de motor een dubbel gasklephuis dat twee keer zoveel lucht toelaat. De Dark Horse heeft standaard een unieke handgeschakelde TREMEC zesversnellingsbak met een pookknop van titanium. Daarnaast is er keuze uit een automatische transmissie met tien versnellingen en schakelflippers achter het stuur.

Specifiek voor de Mustang Dark Horse is de Blue Ember metallic lak – een koele, donkere tint die een warme gloed uitstraalt als er licht op valt. Het optionele Appearance Package omvat donkere Notorious Blue Brembo-remklauwen met een logo in het lichtere Grabber Blue.

Meeruitrusting Dark Horse ten opzichte van de GT

Ford Mustang Dark HorsePrijzen Ford Mustang

GT – 328 kW (446 pk)

Dark Horse – 333 kW (453 pk)

Bizarre BPM-bedragen

Je betaalt in Nederland heel wat BPM voor de nieuwe Mustang. De BPM-bedragen lopen op van 75.692 euro tot 80.084 euro, puur aan CO2-boete. Het is eigenlijk te bizar voor woorden. Netto – dus zonder BTW en BPM – kost een Mustang namelijk slechts 45.337 euro voor de Fastback 5.0 V8 met handbak. De Ford Mustang Dark Horse Fastback 5.0 V8 met handbak kost netto 56.583 euro.

Opties Ford Mustang

RECARO sportstoelen – 1.800 euro

Dark Horse Appearance Pack – 1.500 euro

MagneRide Damping System, adaptieve dempers met diverse voorkeursinstellingen – 2.000 euro

Remklauwen afgewerkt in rood met wit logo – 450 euro

Kleuren Ford Mustang 2024

De nieuwe Ford Mustang is verkrijgbaar in de kleuren Oxford White (standaard), Race Red (550 euro) en de metallic lakken (1.100 euro) Absolute Black, Atlas Blue, Carbonized Grey, Dark Matter, Iconic Silver en Yellow Splash. Bij de Premium Metallic-lakken (1.600 euro) is er keuze uit Grabber Blue, Lucid Red en Vapor Blue. De kleur Blue Ember is voorbehouden aan de Dark Horse.

Ford Mustang 2024 - Kleuren

Prestaties Ford Mustang

Een ding is zeker: de nieuwe Ford Mustang is altijd rap. De Fastback basisversie met 446 pk sprint in combinatie met de 10-traps automaat in 4,9 seconden van 0 naar 100 km/u. De handbak heeft hier 5,3 seconden voor nodig. Kies je voor de Dark Horse met automaat, dan sprint je in 4,4 seconden van 0 naar 100 km/u. De handbakversie heeft voor dezelfde sprint 5,2 seconden nodig. De Convertible heeft minimaal 5,4 seconden nodig om 100 km/u te bereiken als je de handbak neemt. De auto doet er 5,0 seconden over. De topsnelheid is in alle gevallen gelijk: 250 km/u. Ook het motorkoppel bedraagt in alle gevallen 540 Nm.

Ford Mustang 2024 - Technische specificaties