Autonieuws

Moderne veiligheidssystemen hebben weinig nut in zware SUV’s

juni 2, 2022

Kwetsbare weggebruikers

Het klinkt zo logisch: een grote, krachtige SUV kan meer schade aanrichten dan een kleine hatchback. Toch vonden ze het in België een goed idee om eens uit te zoeken of dat wel zo is. Voor de grote Belgische studie van VIAS werden alle ongevallen in België tussen 2017 en 2020 geanalyseerd. Het doel was om de relatie tussen de ernst van de verwondingen bij kwetsbare weggebruikers en het soort voertuig te onderzoeken. Daarnaast werd er ook gekeken naar andere factoren, zoals de leeftijd en het vermogen van een auto.

Groot risico

Een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek is de impact van het gewicht van een voertuig op kwetsbare weggebruikers bij een ongeval. Zo is het risico om te overlijden voor voetgangers en fietsers 50% hoger als ze aangereden worden door een voertuig van 1800 kilogram in plaats van 1200 kilogram.

Leeftijd en vermogen

De leeftijd en het vermogen van de auto zijn twee andere factoren die een impact hebben op de ernst van de verwondingen voor voetgangers en tweewielers wanneer ze aangereden worden. Hoe ouder een voertuig, hoe hoger de kans dat de verwondingen ernstiger zijn. Het risico op ernstige verwondingen ligt 4% hoger bij een voertuig van 10 jaar oud in vergelijking met een voertuig van 5 jaar oud. Hetzelfde geldt voor het vermogen. Als je aangereden wordt door een voertuig van 200 pk, stijgt het risico op verwondingen met 10% in vergelijking met een voertuig van 120 pk.

Maar auto’s hebben toch steeds meer veiligheidssystemen?

Het klopt dat auto’s steeds veiliger worden, voor zowel de bestuurder als voor andere weggebruikers, omdat er verplicht steeds meer veiligheidssystemen aanwezig moeten zijn. Volgens het Vias Institute helpen deze actieve en passieve systemen met het voorkomen van een hoop leed, maar onder de streep is er weinig winst. Auto’s worden simpelweg steeds zwaarder én dus gevaarlijker voor kwetsbare weggebruikers.

Lees ook: