Achtergrond Autonieuws Elektrisch Tech

Met een Tesla Powerwall lach je energiebedrijven keihard uit

september 9, 2022

Tesla Powerwall

De Tesla Powerwall is feitelijk een powerbank voor je huis. Het is dus een batterij die energie opslaat, stroomuitval detecteert en automatisch de energiebron van de woning wordt wanneer het elektriciteitsnet uitvalt. Je koppelt het systeem aan het stroomnetwerk zodat de batterij kan opladen.

Maar het is slimmer om de Powerwall ook te koppelen aan je installatie zonnepanelen. Opladen via zonne-energie heeft natuurlijk de voorkeur, want dit is groene stroom. Met een volle Powerwall-batterij kun je apparatuur dagenlang laten werken, belooft Tesla.

Minder afhankelijk van elektriciteitsnet

“In tegenstelling tot generatoren houdt Powerwall de lichten aan en de telefoons opgeladen zonder onderhoud, brandstof of lawaai”, belooft Tesla. Je wordt in principe minder afhankelijk van het elektriciteitsnet door de zonne-energie op te slaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt.

Bij installaties met zonnepanelen geldt nu vaak de regel om de opgewekte energie overdag direct te gebruiken voor apparatuur. Je levert namelijk goedkoop ongebruikte zonne-energie terug aan de energiemaatschappij, maar koopt de kWh’s weer duur in als je zonder zonne-energie zit.

Tesla Powerwall

Tesla-app

Met de Tesla-app is het mogelijk om de energieproductie en het energieverbruik van de woning in realtime te volgen. Via de app stel je de voorkeuren in om de instellingen te optimaliseren voor energie-onafhankelijkheid, bescherming tegen stroomuitval, of besparingen. Met directe meldingen en toegang op afstand is het systeem overal te bedienen.

Tesla Powerwall

Strak en simpel ontwerp

Het ontwerp van de Tesla Powerwall is strak en simpel. Moet ook wel, want het apparaat moet moet opgaan in je huisontwerp. Hij is kind- en huisdiervriendelijk ontworpen. Vandaar dat er geen zichtbare kabels of hete ventilatieopeningen zijn. Je kunt in totaal tien Powerwalls aan elkaar koppelen, afhankelijk van de stroombehoefte.

Tesla noemt ook dat de Powerwall waterbestendig is en tegen extreem lage of hoge temperaturen kan. Dat wil zeggen tot -20°C en tot + 50°C. De Powerwall is water- en stofbestendig tot IP67.

Capaciteit in kWh

Nu is de vraag: wat zijn de specificaties van de Tesla Powerwall? De energiecapaciteit van een exemplaar bedraagt 13,5 kWh. De batterij kan 100 procent ontladen en heeft volgens Tesla een efficiency van 90 procent. Of een Powerwall voldoende is voor een huishouden hangt sterk af van het energieverbruik. Toch zal het voor de meeste gezinnen genoeg zijn.

Tesla Powerwall

Ideale situatie

In de meest ideale situatie laden je zonnepanelen de Powerwall overdag op en leveren ze ook stroom aan apparatuur in huis. Voor de uren zonder zon haal je de energie uit de Powerwall die de volgende dag weer door de zon wordt opgeladen. Zodoende ontstaat een vicieuze cirkel waarbij je nooit zonder stroom komt te zitten en je in theorie ook geen stroom nodig hebt van het elektriciteitsnetwerk.

Afmetingen Tesla Powerwall

En hoe groot is zo’n Powerwall dan? Het apparaat is 1150 mm x 753 mm x 147 mm groot (LxBxD), je moet er dus wel wat ruimte voor hebben. Een unit weegt bovendien 114 kilogram. Ondanks dat forse gewicht kan de Powerwall ook aan de muur worden gemonteerd, evenals op de vloer. Dit kan zowel binnen als buiten. Tesla geeft tien jaar garantie op de Powerwall.

Start levering in Nederland

Wanneer de levering van de Tesla Powerwall start in Nederland is helaas nog niet bekend.

Prijs Tesla Powerwall

Over een Nederlandse prijs van de Tesla Powerwall is helaas nog niets bekend. Wel weten we dat de Powerwall in de Verenigde Staten ongeveer 11.050 dollar kost, maar het is onduidelijk of dat nu exclusief of inclusief installatiekosten is. In de Verenigde Staten levert Tesla overigens ook nog een Powerwall+. Die kan tot 22 kW piekvermogen leveren. Er zit dan wel een extra module bovenop de Powerwall-unit.

Zodra Tesla meer informatie vrijgeeft over de Powerwall melden we dat natuurlijk op deze website. Naar verluidt gaat Tesla de productie van het apparaat sterk opvoeren in de nabije toekomst, dus dat is positief.