Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Mercedes-Benz inspecteert Nederlandse wegen

maart 29, 2022

Is de weg glad door vorst? Zijn er gaten of verzakkingen in het asfalt ontstaan? Het is een hele klus om de conditie van 130.000 km weg in Nederland continu in de gaten te houden. Mercedes-Benz gaat daarbij nu helpen, maar hoe?

Welnu, wegbeheerders krijgen straks online toegang tot auto’s van Mercedes-Benz. Dan krijgen ze de beschikking over gegevens van bestuurdersassistentiesystemen en veiligheidssystemen. Het gaat om 45 systemen, die met sensoren en camera’s werken om een botsing te voorkomen of om de conditie van het wegdek te monitoren voor de automatische verings- en dempingssystemen.

Rijdende weginspecteurs

Wegbeheerders krijgen zo actuele informatie over bijvoorbeeld aanrijdingen, maar ook over grip en over het ontstaan van gaten of andere oneffenheden. De auto’s van Mercedes-Benz worden kortom rijdende weginspecteurs. Het is het gevolg van een overeenkomst tussen de autoproducent en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW): wegmonitoring met voertuiggegevens.

130.000 km weg

Het wegmonitoringprogramma (Road Monitor ROMO) beslaat alle provincies van Nederland met in totaal 130.000 km weg. De projectpartners maken gebruik van geavanceerde software-analyses en geanonimiseerde gegevens om extra veiligheid voor alle weggebruikers te bewerkstelligen. Gegevensbescherming heeft daarbij de hoogste prioriteit. De basis daarvoor zijn geanonimiseerde gegevens van Car-to-X Communication.

Wegonderhoud plannen en veiligheids-blackspots vinden

Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat: “Digitalisering en automatisering kunnen ons enorme voordelen opleveren. Enerzijds voor onze ambitieuze doelen op het gebied van verkeersveiligheid, anderzijds voor onze uitdaging om de Nederlandse state-of-the-art infrastructuur te behouden. Ik ben enthousiast dat we nu voertuigsensorgegevens gaan gebruiken om ons wegenonderhoud dynamisch te plannen. Bovendien kan deze informatie ons helpen veiligheids-blackspots te vinden en onze winterservicevoertuigen in te zetten. We kijken ernaar uit om dit programma samen met Mercedes-Benz te starten en als best practice aan Europa te presenteren.”