Autonieuws

Lotus Type 66: zeer prijzig circuitspeeltje

augustus 21, 2023

Oud idee, maar nu pas gerealiseerd

Lotus-oprichter Colin Chapman had in een ver verleden zijn zinnen gezet op de spraakmakende en commercieel lucratieve Can-Am-serie. Chapman gaf opdracht aan Team Lotus-tekenaar Geoff Ferris om het Type 66-project te lanceren om te evalueren hoe Lotus-ontwerpprincipes konden worden toegepast in deze opwindende raceklasse.

Chapman’s primaire focus op de Formule 1 betekende echter dat het innovatieve Can-Am-project nooit verder ging dan technische tekeningen en schaalmodellen. Liefst 53 jaar nadat de eerste designs komt de Type 66 alsnog tot leven. De Lotus Type 66 is ontwikkeld in het 75-jarig jubileumjaar van Lotus. Slechts tien stuks zien het levenslicht, allemaal uitgerust met een Lotus V8-motor. Het prijskaartje? Meer dan 1 miljoen pond per stuk.

Historisch verantwoorde kleuren

De auto maakte zijn publieksdebuut in historisch verantwoorde kleuren: een weerspiegeling van de rode, witte en gouden kleuren waarin Lotus in de vroege jaren zeventig racete. Onder meer de Lotus Type 72 F1 reed ook met dezelfde kleuren. De V8-middenmotor heeft een vermogen van meer dan 830 pk bij 8.800 toeren per minuut. Het koppel bedraagt 746 Nm bij 7.400 toeren per minuut.


Lotus Type 66