Achtergrond Autonieuws

Lancia belooft comeback: drie nieuwe modellen in aantocht!

november 28, 2022

Lancia verdwenen? Welnee!

Eigenlijk is Lancia nooit weggeweest, want in Italië is de verkoop van de Lancia Ypsilon gewoon voortgezet. Buiten Italië is dat een ander verhaal, daar gooide Lancia al in 2014 de handdoek in de ring. Helaas mocht het vorige comebackplan van Fiat Chrysler Automobiles (FCA) niet slagen. Het omdopen van Chrysler-modellen wierp niet de gewenste vruchten af. Daarna werd het stil rondom Lancia, behalve in Italië dus.

Deze drie modellen brengt Lancia uit

Maar een Italiaans merk met zoveel historie – het bestaat al 116 jaar – laat je natuurlijk niet onderstoffen. Gelukkig denkt Lancia’s nieuwe eigenaar Stellantis (fusie tussen PSA en FCA) daar net zo over. Lancia verdient een comeback en die gaat er komen. Het merk maakt zich gereed voor een elektrische toekomst. Tussen 2024 en 2028 komen er drie nieuwe modellen, te weten een nieuwe Ypsilon, een nieuwe Delta en nog een vlaggenschipmodel.

Het nieuwe Lancia-logo

De grote Lancia-baas aan het woord: Luca Napolitano

“Het nieuwe tijdperk van Lancia begint vandaag met een nieuw logo en een duidelijke ontwerpvisie”, zegt CEO Luca Napolitano. “Vooruitlopend op de nieuwe Ypsilon introduceren we de nieuwe designtaal Pu+Ra Zero Design alsook de Pu+Ra Zero: een driedimensionaal sculptuur dat de inspiratie vormt voor de voertuigen die tussen 2024 en 2028 gelanceerd zullen worden.”

Napolitano vervolgt: “De Pu+Ra Zero is een kunstwerk waarin verleden en toekomst voortdurend met elkaar in contact staan, waarin elegantie in balans is met de radicale geest van vormen. Lancia zal opnieuw een gewild, gerespecteerd en betrouwbaar merk zijn op de Europese premiummarkt.”

“Lancia zal in 2028 uitsluitend 100% elektrische voertuigen verkopen.”

Nieuwe designtaal Lancia Pu+Ra Design

Grote woorden dus van de CEO. De nieuwe designtaal Lancia Pu+Ra Design is een samentrekking van ‘Pure’ en ‘Radical’. De Italiaanse fabrikant doet een toezegging dat de zachte, pure en sensuele vormen van de Aurelia en Flaminia terug zullen keren op de toekomstige voertuigen, maar wel in combinatie met eenvoud en radicaliteit zoals destijds ook het geval was op de beroemde Stratos en Delta. Wat het interieur betreft haalt het designteam inspiratie uit het Italiaanse meubeldesign.

Lancia Pu+Ra Zero

Lancia Pu+Ra Zero: bijzonder sculptuur

Uiteraard schittert ook op de Pu+Ra Zero het nieuwe logo. Dit logo verschijnt straks ook op de nieuwe Ypsilon, Delta en het nog aan te kondigen vlaggenschipmodel. Ook bij dealers wordt het nieuwe logo geplaatst. Het nieuwe aluminium logo is geïnspireerd op het logo van 1957, dat destijds debuteerde op de Lancia Flaminia. Opvallend is het nieuwe lettertype van het Italiaanse merk. Dat wijkt sterk af van eerdere logo’s.

Calice-grille wordt verlicht

De frontkenmerken van de Pu+Ra Zero zijn een herinterpretatie van Lancia’s historische grille, de ‘calice’. Die wordt nu door drie lichtstralen in de toekomst geprojecteerd voor meer herkenbaarheid. Deze verlichte ‘calice’ keert terug op alle drie nieuwe modellen, waardoor ze zowel overdag als ’s nachts onmiddellijk herkenbaar zijn. Boven de ‘calice’ verschijnt het nieuwe Lancia-opschrift.

Lancia Pu+Ra Zero

Ronde achterlichten

Aan de achterzijde van de in Micalized Blue gespoten Pu+Ra Zero vallen de ronde achterlichten op. Ze doen denken aan die van de Stratos. Ook die keren terug op de Ypsilon, Delta en het derde model. Ten slotte valt in zijaanzicht het nieuwe logo op.

Tienjarig strategisch plan

De comeback van dit beroemde Italiaanse merk omvat een tienjarig strategisch plan. Momenteel staan er drie modellen in de planning. Elke twee jaar komt een bij. Het is volgens de topman van Lancia een solide en efficiënte roadmap die snel evolueert als onderdeel van het strategische plan ‘Dare Forward’ van Stellantis. Lancia zal uitsluitend 100% elektrische voertuigen verkopen.

Dit is het plan van Lancia

De andere pijler van Lancia’s terugkeer is duurzaamheid: in de cabine van de New Ypsilon zal 50% van de aanraakbare oppervlakken ecologisch zijn. Bovendien wordt gewerkt aan de creatie van een efficiënt en innovatief distributiemodel, met 100 nieuwe exclusieve showrooms in Europa en minstens 15% minder partners in Italië. Daarnaast zorgt het nieuwe systeem voor een maximale benutting van online verkoop. Het uiteindelijke doel is om van Lancia een geloofwaardig, gerespecteerd en gewild merk te maken in het premiumsegment in Europa.
Lancia