Autonieuws

Kleur koper wint aan populariteit

november 29, 2023

Koper als huiskleur

De kleur van koper lijkt te zijn ontdekt door autofabrikanten. Bij het ene automerk is het een huiskleur, terwijl een andere autofabrikant de kleur gebruikt om speciale uitvoeringen extra allure te geven. Waarom is koper zo populair? Het is echt een modekleur, niet alleen in autoland. Ook voor andere producten – denk aan laptops en zelfs haarföhns – wordt de kleur koper gebruikt. Inmiddels hebben ook autofabrikanten de koperkleur ontdekt.

Hyundai IONIQ Electric heeft koperen accenten

Koperen draden

Hyundai was een van de eerste merken die de koperkleur heeft toegepast op een model. Op de Hyundai IONIQ Electric werd het ‘elektrische karakter’ benadrukt door koperen accenten, geïnspireerd op de kleur van de koperen draden die wereldwijd als drager voor elektriciteit worden gebruikt. Bij Hyundai zit er dus een heuse filosofie achter. Inmiddels bestaat de IONIQ Electric niet meer, maar de kleur koper is wel gebleven binnen de Hyundai-familie. Want een model als de IONIQ 5 kun je zelfs in een matte koperkleurige lak bestellen.

Dacia Spring met koperen accenten

Koperkleurige accenten

Ook bij Dacia is de koperkleur in trek. Bij de Extreme-versies van onder meer de Spring en Sandero vind je zowel aan de binnen- als buitenkant van de modellen koperkleurige accenten. Op de bumpers bijvoorbeeld, maar ook op de dakrails. Bij Dacia ziet er geen filosofie achter, behalve dat de koperkleur zorgt voor een strakke uitstraling.

Bugatti Chiron met Copper

Koper op hypercar

Koper vindt ook zijn weg naar de absolute top in autoland. Bugatti heeft namelijk voor de Copper Bugatti Chiron Pur Sport samengesteld voor Tristan Tate, tweevoudig Europees kampioen kickboksen, een internetberoemdheid en vooral bekend als de broer van de controversiële influencer en viervoudig wereldkampioen kickbokser Andrew Tate. Tristan Tate heeft gekozen voor een koperen exterieurkleur waarbij we ook in het interieur koperen kleuren terug zien. De Bugatti Chiron Pur Sport is volgens Bugatti “volledig op maat gemaakt”. De Franse hypercarfabrikant heeft de auto zorgvuldig gecontroleerd op de kleinste lakonvolkomenheden, want alleen perfecte auto’s mogen de fabriekspoorten verlaten. Deze Bugatti is mogelijk de auto met de mooiste koperlak ter wereld.

Cupra: “Koper heeft een warme uitstraling”

Toch is er een merk waarbij de koperkleur is uitgegroeid tot de huiskleur. Dan hebben we het natuurlijk over Cupra, onderdeel van de Volkswagen Groep. De koperkleur geeft volgens CUPRA een warme kleur die veel minder koud en veel menselijker overkomt dan kil aluminium. Daarnaast wordt de koperkleur ook als stoer beschouwd. Cupra gebruikt de koperkleur vaak in combinatie met een donkere petrolblauwe exterieurkleur, zodat de koperkleur extra wordt benadrukt.

Koper siert het logo van CUPRA

Copper Edition

Cupra heeft zelfs complete special editions gewijd aan koper, zoals de Born Copper Edition. Deze elektrische auto heeft 20-inch ‘Blizzard Copper’-wielen en diverse andere koperkleurige accenten. Ook andere modellen van Cupra beschikken over de nodige koperaccenten. Niet alleen aan de buitenkant van de auto, maar juist vooral in het interieur.