Achtergrond Lifestyle & Fun

Kerstboom-crashtest: waarom je een kerstboom goed moet bevestigen op een auto

december 8, 2022

Kerstboom vervoeren

Een kerstboom in je auto vervoeren blijkt ieder jaar weer een uitdaging voor veel Nederlanders. Een auto is soms te klein en je wil niet dat het hele interieur onder de naalden komt te zitten. Die blijven lekker steken in de bekleding en daar zit je niet op te wachten. Bovendien is een boom vaak plakkerig door de hars en een boom met kluit zorgt helemaal voor een hoop troep in de auto. Een goede optie is dan ook om de boom op het dak te binden.

Kerstboom op auto is legaal

Het is volledig legaal om met een kerstboom op het dak te rijden, zolang hij maar goed vastzit. Je moet meerdere spanbanden gebruiken en als de boom meer dan een meter uitsteekt, moet hij voorzien zijn van een vlag aan het uiteinde. Zit de boom niet goed vast, dan riskeer je een boete van 140 euro.

Torpedo

Een flinke boete is in dat geval compleet terecht, want je rijdt met een potentieel projectiel op je dak. Vooral als de stam naar voren is gericht, vervoer je een soort torpedo. Als je tegen een voorligger botst, vliegt de boom als een raket bij de auto voor je naar binnen. Om aan te tonen hoe gevaarlijk dat kan zijn, heeft de ADAC – de Duitse zusterclub van de ANWB – een tijd terug een crashtest uitgevoerd met een auto die een slecht bevestigde kerstboom op het dak heeft. In de video hieronder zie je hoe dat afloopt.