Autonieuws

Jongetje (2) in Hoorn opgesloten in snikhete Tesla – Klantenservice weigert moeder te helpen

augustus 16, 2022

Ruitje intikken

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: in de zomer moet je nooit je kinderen of huisdieren in een auto achterlaten. Toch gaat het ieder jaar weer mis. De brandweer moet iedere zomer ruitjes intikken van auto’s waarin oververhitte honden of kinderen zitten. Vaak is de eigenaar even boodschappen aan het doen is. Maar ‘eventjes’ is al snel te lang, als de zon flink op een auto staat te branden.  

50 graden of hoger       

Met een buitentemperatuur van 30 graden, loopt de binnentemperatuur in een auto binnen een half uur al op naar 50 graden of hoger. Als het nog warmer is buiten – in Nederland hebben we ook deze zomer weer de 40 graden aangetikt – dan kan het zomaar 75 graden of warmer worden in een auto.

Tesla

Anne Visser uit Hoorn was zo verstandig om haar kind uit haar auto te halen, toen ze op 12 augustus met de Tesla van haar man naar haar moeder was gereden. Tenminste, ze was van plan om haar kind uit haar auto te halen. Maar nadat ze zelf uit de auto stapte, sprong de Tesla meteen op slot. Haar zoontje Moos (2) zat nog achterin. Haar sleutels en telefoon lagen ook nog in de auto.  

Alarm

Tot overmaat van ramp gaat vervolgens het oorverdovende alarm van de Tesla ook nog af. “Ik denk dat het komt omdat de batterij van de sleutel bijna leeg was”, zegt Anne tegen NH nieuws. “Het was écht een hard geluid. Bij Blokker kon je het nog horen.”

Op afstand openen

Met de telefoon van haar moeder probeert Anna haar man te bellen. Die kan op afstand de Tesla openen met de app op zijn telefoon. Helaas krijgt Anna hem niet te pakken. “Mijn man is op vakantie en hij zit ook nog eens in de bergen, dus heeft hij geen bereik.”

Tesla spoedlijn

Anna besluit de spoedlijn van Tesla te bellen. Nadat ze aan een medewerker de situatie heeft uitgelegd, krijgt ze tot haar verbazing te horen dat ze niets voor haar kunnen doen. Anna is namelijk niet de eigenaar van de Tesla en die willen ze eerst spreken, voordat ze de auto zomaar op afstand ontgrendelen. “En die (haar man, red.) is dus niet bereikbaar en mijn zoontje zit opgesloten in een alsmaar warmer wordende auto”, aldus Anne.

Brandweerauto

Moos zit inmiddels al ruim een uur opgesloten in de Tesla en de binnentemperatuur loopt steeds verder op. Anne besluit de brandweer te bellen. “De brandweer was snel ter plaatse en die heeft de ruit van de auto ingetikt.” Nadat de brandweer Moos uit de auto haalt, krijgt de 2-jarige knul nog een rondleiding door de brandweerauto en een beer om hem te troosten.

Waarom ging de Tesla op slot?

Na afloop van het incident werd duidelijk waarom de Tesla automatisch op slot ging. De bestuurster had de Tesla-sleutel in een handtas geplaatst die straling weerkaatst. De auto dacht daarom dat de sleutel niet aanwezig was in de auto en er eventueel sprake van diefstal was. Een Tesla is daarom zo geprogrammeerd dat hij dan automatisch op slot gaat, zodra de bestuurder (of dief) de auto verlaat. Een slim stukje techniek, maar dat moet je wel net toevallig weten als eigenaar. De klantenservice van Tesla had dit uiteraard ook even kunnen melden en de vrouw in nood gewoon kunnen helpen.

Dog mode

Saillant detail: Tesla is momenteel het enige merk dat een speciale functie heeft om inzittende (vooral honden) die op een warme dag in de auto achterblijven koel te houden: dog mode. Hoe dat werkt lees je hier: