Autonieuws

Je auto uitlenen? Zo doe je dat! 

september 15, 2023

Zeker wanneer je zelf een autoliefhebber bent kan het best spannend zijn om je auto uit te lenen. Je hebt je auto zorgvuldig uitgezocht en je onderhoudt het als je kindje. Maar een dienst verlenen aan een vriend, broer of buurvrouw die echt een auto zoekt kun je in sommige gevallen niet weigeren. Daarnaast komt er ongetwijfeld een keer een moment waarop je een wederdienst nodig hebt. Hoe je met een gerust hart je auto uitleent? Lees snel verder. 

1.      Goed verzekerd 

Je zult altijd zien; je leent een keer je auto uit en er ontstaat direct schade. Een scenario waar je liever niet over nadenkt, maar wat helaas wel realistisch kan zijn. Natuurlijk geen ramp, zolang er maar geen gewonden vallen. De meeste schade is gewoon te herstellen, dit herstellen gaat allemaal nog net wat soepeler wanneer je de beste autoverzekering hebt. Het geeft ook gewoon een fijn gevoel wanneer je weet dat je iemand goed verzekerd de weg op laat gaan. De voorwaarden voor uitlenen van een auto kunnen ook verschillen, dus autoverzekeringen vergelijken is daarbij ook een slimme keuze. Al is het trouwens altijd slim om dit te doen! 

2.      Maak de afspraak 

Het kan lastig zijn, maar het kan achteraf veel gedoe schelen; maak vooraf duidelijke afspraken. Bepaal wie de brandstof betaalt, en noteer hoe vol de tank is bij het afgeven van de auto. Ook eventuele schade en boetes zijn goed om te bespreken. Dit is niet iets wat je doet uit argwaan, maar puur om er zeker van te zijn dat er geen ongemakkelijke situaties ontstaan wanneer er éénmaal wel iets gebeurt. Wanneer de lener hier geen begrip voor heeft, is het wellicht het overwegen waard om überhaupt niet over te gaan tot het uitlenen van jouw bolide.  

3.      Kies een platform 

Naast dat je je auto onderhands kunt uitlenen, kun je er ook voor kiezen om de auto juist via een platform zoals SnappCar uit te lenen. Dit is handig want dan kun je een prijs afspreken en zijn zaken zoals verzekering automatisch gedekt. Ook neemt zo’n platform de boetes voor zijn rekening waar het gaat om verrekening ervan. Mocht je de smaak te pakken hebben, dan is het misschien lucratief om de auto online te plaatsen. Dit kan een leuk extra zakcentje opbrengen wanneer je zelf de auto niet nodig hebt.  

Kortom, een auto uitlenen; daar kun je eigenlijk niet omheen. Zeker niet wanneer de lener echt in nood zit. Zorg er echter voor dat op voorhand de regels en afspraken duidelijk zijn, en je ook hiervoor de beste autoverzekering hebt. Dit kan in de toekomst een hoop gedoe en onduidelijkheid voorkomen.