Achtergrond Autonieuws

Is dit de mooiste laadpaal van Nederland?

november 15, 2022

Mooiste laadpaal te vinden in Amsterdam

Deze ‘mooiste laadpaal van Nederland’ staat in Amsterdam. De laadpaal is ontworpen door Sabine Marcelis, een Rotterdamse designer. In het ontwerp van de Amsterdamse laadpaal combineert ze glas met zonnepanelen.

De designer aan het woord

Sabine Marcelis: “Amsterdam is een stad met een rijke geschiedenis en vele gezichten. In mijn ontwerp ging ik daarom terug naar de fundamenten waarop deze is gebouwd, wat letterlijk op palen is. Het zand onder de straten van de stad heb ik in het ontwerp doorvertaald door gebruik te maken van een 3D printtechniek met zand. De spiegeling van het glas symboliseert de lucht, en wat daar gebeurt met de zon en het opwekken van zonne-energie. Zo komen de grond en de lucht samen in de laadpaal. Als laatste zijn ook de drie bekende Amsterdamse Andreaskruizen erin verwerkt.”

Ook een laadpaal voor fietsen

Deze ‘mooiste laadpaal van Nederland’ laat volgens Audi zien hoe nieuwe technologie, een noodzakelijk goed, de ruimtelijke omgeving van de stad kan verfraaien en een oplossing kan bieden nu energie schaarser wordt. Zo zijn er in het ontwerp van de Amsterdamse laadpaal – geïnspireerd op de het karakter en de historie van de stad – zonnepanelen verwerkt waarmee ook elektrische fietsen opgeladen kunnen worden.

Om de 21 meter een laadpaal in Amsterdam

De gemeente Amsterdam verwacht in 2030 ongeveer 82.000 laadpalen nodig te hebben om aan de toenemende vraag van elektrische auto’s en laadstations te voldoen. Dat zou betekenen dat er over ruim zeven jaar in Amsterdam om de 21 meter een laadpaal staat. Deze ontwikkeling heeft een positief effect op het milieu, maar is tegelijkertijd ook van invloed op het straatbeeld. Daarom mogen er van Audi best meer mooie laadpalen komen.

In het plan ‘Laad me Strategisch plan Laadinfrastructuur 2020 – 2030‘ doet Amsterdam uit de doeken hoe het de laadproblematiek poogt op te lossen in de stad.

Transitie naar elektrisch rijden

Op dit moment heeft Nederland per vierkante meter reeds de meeste laadpalen van Europa. Het Europese Parlement heeft de verkoop van brandstofauto’s vanaf 2035 verboden. Audi gaat in 2026 al volledig over op elektrische auto’s.

Audi e-tron GT met laadpaal