Autonieuws

Is de Ford E-Tourneo Custom de Rolls-Royce onder de luxe EV-busjes?

november 23, 2022

Altijd voorzien van acht zitplaatsen

De nieuwe Ford E-Tourneo Custom is één van de vier nieuwe, volledig elektrische Ford Pro-modellen die voor 2024 in Europa worden geïntroduceerd. Hij is zowel bedoeld voor de particulier als voor zakelijke klanten. Zowel met standaard als verlengde wielbasis biedt de E‑Tourneo Custom plaats aan maximaal acht inzittenden op drie zitrijen. De elektrische MPV heeft een actieradius tot maximaal 370 kilometer (WLTP). De E-Tourneo Custom wordt in de nazomer van 2023 geleverd.

Aandrijflijn E-Tourneo Custom

De elektrische MPV van Ford heeft een batterijpakket van 74 kWh (netto/bruikbaar) en een 160 kW (218 pk) sterke elektromotor. Rijden volgens het one-pedal-driving-principe is mogelijk. Een 11 kW AC driefase boordlader maakt het mogelijk om de batterij in minder dan 8 uur volledig op te laden. Opladen van 15 tot 80 procent duurt zo’n 41 minuten met een 125 kW DC-snellader. Tijdens tests met een 125 kW DC-snellader werd in slechts vijf minuten bijna 38 km actieradius bijgeladen.

Geremd aanhangergewicht

De E-Tourneo Custom heeft een maximaal geremd aanhangergewicht van 2.000 kilogram. Een nieuwe, optionele wegklapbare trekhaak maakt het mogelijk om de trekhaak eenvoudig te verwijderen wanneer die niet wordt gebruikt. Onafhankelijke achterwielophanging is standaard voor alle uitvoeringen en zorgt voor meer rijcomfort, betere rijeigenschappen en meer verfijning.

Pro Power Onboard

Pro Power Onboard-technologie – bekend van de Ford F-150 Lightning – maakt het mogelijk om het volle potentieel van de E-Tourneo Custom te benutten. In de cabine bevinden zich stopcontacten met een vermogen tot 2,3 kW. Handig voor het opladen van bijvoorbeeld digitale apparaten en het gebruik van gereedschappen en sport- of kampeeruitrusting als er geen 220 volt netaansluiting voor handen is.

Uitrusting Ford E-Tourneo Custom

De Ford E-Tourneo Custom is van alle gemakken voorzien, zoals instelbare en op rails gemonteerde zitplaatsen achterin, elektrisch bedienbare schuifdeuren, een B&O-audiosysteem, digitale sleutelkaarten, een glazen panoramadak en een innovatief kantelbaar stuurwiel. Sommige zaken zijn standaard, andere weer optioneel.

Drie stoelrijen

De stoelen zijn over de getande rails naar voren of naar achteren te verschuiven of zelfs geheel te verwijderen. De drie stoelen op de tweede zitrij kunnen onafhankelijk van elkaar verschuiven, de derde zitrij heeft een twee-aan-een-verdeling. De stoelen op de tweede zitrij hebben geïntegreerde veiligheidsgordels.

Glazen panoramadak

De Ford E-Tourneo Custom is optioneel leverbaar met een groot glazen panoramadak dat voor extra licht en ruimte zorgt. Een infrarood werende laag in het panoramadak houdt het interieur koel bij fel zonlicht. De elektrisch bedienbare schuifdeuren zijn handsfree te openen en te sluiten. Dat gaat door middel van een voetbeweging onder de dorpel.

De nieuwe E-Tourneo Custom heeft optioneel driezone elektronische klimaatcontrole, een B&O‑audiosysteem met veertien speakers en een achterin gemonteerde subwoofer, uitgebreide sfeerverlichting, een draadloze oplader voor mobiele telefoons en verwarmbare buitenste zitplaatsen voor de tweede zitrij.

Digital Key-systeem

Ford heeft ook een innovatief Digital Key-systeem ontwikkeld, dat naar verwachting in 2024 beschikbaar is. Het systeem maakt gebruik van NFC-technologie en is geïnspireerd op de keycards van hotels. Dankzij dit systeem draagt de eigenaar een dunne en waterbestendige kaart bij zich, in plaats van een grote sleutel. Dat is handig bij het sporten, bij buitenactiviteiten of voor bedrijven met meerdere chauffeurs die één auto delen.

Interieur E-Tourneo Custom

Het dashboard is voorzien van een 13-inch touchscreen met SYNC 4-infotainmentsysteem. De bestuurder kijkt uit op een 12-inch digitaal instrumentarium. Draadloos Android Auto en Apple CarPlay behoren tot de standaarduitrusting. De E-Tourneo Custom biedt hetzelfde kantelbare stuurwiel dat recent is gepresenteerd voor de nieuwe E-Transit Custom. Het handige en unieke stuurwiel is te gebruiken als ergonomische houder voor laptops en tablets, of zelfs plat te leggen als handig tafeltje. De ingenieurs van Ford verplaatsen de passagiersairbag van het dashboard naar het dak. In het dashboardkastje past nu een laptop of papieren op A4-formaat.

De E-Tourneo Custom heeft een uitgebreid aanbod rijhulpsystemen. Denk aan Intelligent Adaptive Cruise Control met Lane Centring, Reverse Brake Assist, Fully Active Park Assist en een 360-gradencamerasysteem.

Ford E-Tourneo Custom 2023 - achterkant
Ford E-Tourneo Custom 2023 - voorkant