Autonieuws

Instapversies vernieuwde Alfa Romeo Giulia en Stelvio direct met 280 pk

oktober 27, 2022

Nieuw front voor Alfa Romeo Giulia en Stelvio

Wat valt er op bij de vernieuwde Alfa Romeo Giulia en Alfa Romeo Stelvio? De leek moet wellicht twee keer kijken, maar de Alfisti merken waarschijnlijk meteen op dat de grille licht is aangepast en dat de koplampen een nieuw design hebben.

Nieuwe koplampen

Alfa Romeo voorziet beide modellen – net als de Tonale – nu ook van drieledige Full-LED Adaptive Matrix-koplampen. De drie modules zorgen niet alleen voor verlichting die zo helder is als daglicht, maar vormen ook een dynamische richtingaanwijzer. De koplampen beschikken over Adaptive Front Lighting System – dat het dimlicht voortdurend aanpast aan de rijsnelheid en de omstandigheden – alsook Glare-Free High Beam Segmented Technology. Dat laatste systeem detecteert bij slechte lichtomstandigheden automatisch voor- en tegenliggers en voorkomt verblinding van de bestuurders van andere auto’s.

Ook de achterlichten zijn nieuw

De indeling van de LED-achterlichtunits is ook nieuw. De achterlichten van de Stelvio zijn voortaan van transparant glas, die van de Giulia van rookglas met glanzend zwarte afwerking.

Nieuw volledig digitaal instrumentenpaneel

De belangrijkste vernieuwing in het interieur van de Alfa Romeo Giulia en Stelvio is het instrumentenpaneel. Het omvat een nieuw, volledig digitaal 12,3-inch TFT-scherm. De bestuurder heeft keuze uit drie weergaves: Evolved, Relax en Heritage.
Alfa Connect Services

Via het infotainmentsysteem heeft de bestuurder toegang tot informatie, bediening van de functies én Alfa Connect Services. Aan over-the-air-updates is ook gedacht. Handig, want dan hoef je niet meer naar de dealer voor software-updates.

De functie My Remote omvat diverse diensten, zoals de mogelijkheid om op afstand onder meer de portieren te ver- en ontgrendelen en de verlichting te bedienen via de smartphone en smartwatch.

Ook NFT-technologie

NFT-technologie (Non-Fungible-Token) is beschikbaar voor de nieuwe Giulia en Stelvio. Alfa Romeo introduceerde NFT met de Tonale en dat is voortaan voor het hele modellengamma beschikbaar. De technologie is gebaseerd op het concept van de zogenoemde blockchain-card, een gecodeerd en niet-aanpasbaar digitaal register dat de belangrijkste informatie van de auto vastlegt.

Op basis van de selectie van de klant genereert de NFT een certificaat waarin gegevens over het gebruik en onderhoud van de auto zijn vastgelegd. Dit certificaat is te gebruiken om de toestand van de auto te onderbouwen en daarmee de restwaarde te ondersteunen. Het NFT-certificaat geeft de eigenaar/verkoper geloofwaardigheid en biedt de koper zekerheid bij de aankoop van de gebruikte auto.

280 pk sterke benzinemotor

Alfa Romeo levert beide modellen alleen in combinatie met een 280 pk sterke benzinemotor met Q4-vierwielaandrijving. Schakelen gebeurt met een automatische 8-traps ZF-transmissie met aluminum schakelpeddels.

De variant Super heeft een Sprint pack. De Ti-versie beschikt over een Veloce pack. In de Ti-uitvoering met Veloce Pack kan de Q4-vierwielaandrijving worden geïntegreerd met het Q2 mechanische zelfsperrende differentieel. Het verhoogt de wendbaarheid en versterkt het sportieve karakter van de auto.

Competizione-versie

Alfa Romeo levert ook een Competizione-versie. Dit is de topuitvoering van beide modellen en is voorzien van het Veloce Pack en onderscheidt zich door de matte carrosseriekleur Light gray en de rode remklauwen. Verder is deze uitvoering van de Giulia en Stelvio voorzien van een Harman/Kardon-audiosysteem en een dashboard en stoelen die zijn bekleed met leder met rood stiksel. Ten slotte omvat deze uitvoering privacy glass en Competizione-badges op de flanken en op de voorste hoofdsteunen.

Exclusief voor de Competizione-variant is Alfa Active Suspension, de wielophanging met elektronisch gestuurde dempers, die zich continu aanpassen aan de rijomstandigheden.

Marktintroductie

De nieuwe Giulia en Stelvio staan vanaf het eerste kwartaal van 2023 in de showroom van de Nederlandse Alfa Romeo-dealers. De vernieuwde Quadrifoglio-versies volgen later. De 200 pk sterke benzinemotor is uit het programma gehaald.