Autonieuws

Hyundai werkt aan banden met geïntegreerde sneeuwketting  

december 12, 2023

Sneeuwkettingen

Het omleggen van traditionele sneeuwkettingen is vaak een lastig en tijdrovend klusje. Kan dat niet makkelijker, moeten ze gedacht hebben in Korea. Nieuwe technologie van Hyundai maakt het mogelijk dat de sneeuwkettingen met een druk op de knop automatisch tevoorschijn komen.

Hoe werkt het?

De sneeuwkettingband van de Koreanen maakt gebruik van componenten met vormgeheugen die zich in het wiel bevinden. Nadat ze zijn geactiveerd steken deze componenten uit en fungeren als een sneeuwketting. De nieuwe sneeuwkettingband bestaat uit een wiel met radiale groeven op vaste afstanden in de band, als ware het pizzapunten, met in deze groeven componenten met vormgeheugen.

Deze technologie past vormgeheugenlegering toe om de band terug te kunnen laten keren naar zijn oorspronkelijke vorm. In normale rijomstandigheden zorgt de vormgeheugenlegering ervoor dat de componenten met vormgeheugen geen contact maken met het wegdek. Wanneer de bestuurder de functie activeert, worden de componenten uit de band gedrukt om contact te maken met het oppervlak. Dit verbetert de grip, stabiliteit en veiligheid op besneeuwde wegen. In de video onderaan dit artikel kun je precies zien hoe het werkt.

Nog even geduld

Bij Hyundai weten ze ook wel dat we niet volgende winter allemaal op deze banden zullen rijden, maar het merk verwacht dat deze technologie ooit realiteit wordt op consumentenauto’s. “Deze innovatie weerspiegelt onze toewijding om geavanceerde technologieën om te zetten in praktische oplossingen. We blijven onverminderd doorgaan met het ontwikkelen van technologieën die de veiligheid en het gebruiksgemak van onze voertuigen verbeteren en van waarde zijn voor onze klanten”, aldus Joon Mo Park, hoofd van het Advanced Chassis Development Team.