Achtergrond Autonieuws Video

Hyundai IONIQ 6 voor het eerst in Nederland! – Sneak Preview VIDEO

september 8, 2022

E-GMP

De IONIQ 6 is het tweede model onder Hyundai’s nieuwe sublabel IONIQ. De IONIQ 5 ging de ‘zes’ voor. Het model met het cijfer ‘5’ oogt lekker retro. Deze ‘6’ is overduidelijk meer futuristisch vormgegeven. Er zijn meer ronde vormen toegepast. Zo hebben de modellen ieder hun eigen karakter. Beide modellen zijn gebouwd op Hyundai’s Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Met een lengte van 4.855 mm in combinatie met een breedte van 1.880 mm en een hoogte van 1.495 mm is de IONIQ 6 echt geen kleintje. De extreem lange wielbasis komt uit op 2.950 mm.

IONIQ 6: Electrified Streamliner

Hyundai spreekt bij de IONIQ 6 over een heuse Electrified Streamliner gezien het druppelvormige ontwerp. De auto is zeer aerodynamisch vormgegeven om een zo groot mogelijk rijbereik te realiseren. Want minder luchtweerstand resulteert in een groter rijbereik. De luchtweerstandscoëfficiënt van de IONIQ 6 is zelfs gunstiger dan die van een Mercedes-Benz EQE: 0,21 cW voor de Zuid-Koreaan versus 0,22 cW voor de Duitser.

Om de luchtweerstand nog verder te verbeteren levert Hyundai ook zijcamera’s die de gebruikelijke glazen spiegels vervangen. Aan de binnenzijde van beide voorportieren monteert Hyundai dan kleurendisplays. Leuk voor de liefhebbers, maar met spiegels is ook niets mis natuurlijk.




























Actieradius

Als die Hyundai IONIQ 6 dan echt zo efficiënt is, dan moet je dat natuurlijk ook terugzien aan de actieradiuscijfers, toch? Laten we eens naar de cijfers kijken. De geschatte actieradius van de versie met 77,4 kWh-batterij, 229 pk, achterwielaandrijving en 18-inch wielen komt uit op 610 kilometer volgens de WLTP-testnorm. Dezelfde batterij, maar dan met AWD-aandrijflijn en 325 pk/605 Nm, komt 570 kilometer ver (WLTP).

Ook met kleinere batterij

In de versie met 53 kWh-batterijpakket wordt de Hyundai IONIQ 6 aangedreven door een elektromotor op de achteras die 111 kW (151 pk) aan vermogen levert. De actieradius van deze variant is nog niet bekend. Wel geeft Hyundai een WLTP-verbruik op van minder dan 14 kWh. Dat komt neer op ongeveer 380 kilometer. Een snellere N-uitmonstering van de IONIQ 6 volgt in een later stadium.

Hyundai IONIQ 6 opladen

Snel opladen is dankzij de E-GMP-architectuur geen probleem. Met een 350 kW-lader is de IONIQ 6 in slechts 18 minuten op te laden van 10 tot 80 procent. Dankzij de V2L-functie (vehicle-to-load) kunnen klanten allerlei elektrische apparaten opladen – ideaal op de camping, voor de outdoor-uitrusting, klussen op locatie of als stroomvoorziening tijdens een stroomstoring. V2L is te gebruiken via een apart leverbare adapter in de laadaansluiting aan de buitenzijde van de auto. Er bevindt zich een tweede laadaansluiting onder de achterbank, voor het opladen van laptop, smartphone en andere apparaten.





































Milieuvriendelijke materialen

Dan is er nog het interieur van de Hyundai IONIQ 6. Dat komt qua design sterk overeen met het interieur van de IONIQ 5. Dankzij de riante wielbasis is er ook volop ruimte aan boord. Bijzonder is de mix aan milieuvriendelijke materialen. Vier voorbeelden…

  1. De stof van de stoelen is gemaakt van gerecyclede PET-flessen.
  2. Het dashboard en hemelbekleding van de IONIQ 6 bevat duurzame materialen gewonnen uit suikerriet.
  3. De portierbekleding is bewerkt met een met bio-polyurethaan versterkte lak die uit planten gewonnen olie bevat, wat de luchtkwaliteit in onze fabrieken helpt verbeteren en de CO2-uitstoot in het productieproces vermindert.
  4. Het tapijt is gemaakt met nylongaren dat is vervaardigd van gerecyclede visnetten uit oceaanafval.

Relaxation Comfort Seats

De voorstoelen – optioneel zijn dit Relaxation Comfort Seats met loungefunctie – zijn ongeveer 30 procent dunner dan de stoelen in conventionele auto’s, zodat de inzittenden meer bewegingsvrijheid ervaren. In het interieur bevinden zich vijf USB-poorten, vier type-C en een type-A. Ook kun je een smartphone draadloos opladen. Op het dashboard sieren twee 12,3-inch grote TFT LCD-displays. Het updaten van het infotainmentsysteem kan gewoon over the air.

Sfeerverlichting

Een leuk detail is het systeem Dual Color Ambient Lighting (sfeerverlichting). Er is keuze uit 64 kleuren en zes tweekleurenthema’s. Ook opvallend: op het stuurwiel bevinden zich Interactive Pixel Lights. Die geven informatie over onder meer de rijmodus, spraakherkenning en laadstatus.













Kleuren Hyundai IONIQ 6

De Hyundai IONIQ 6 valt overigens uitgebreid te personaliseren. Er zijn diverse kleuren mogelijk, te weten Abyss Black Pearl, Transmission Blue Pearl, Ultimate Red Metallic, Curated Silver Metallic, Nocturne Grey Metallic, Nocturne Grey Matte, Byte Blue Pearl, Gravity Gold Matte, Serenity White Pearl, Biophilic Blue Pearl en Digital Green Pearl. Voor het interieur is er keuze uit vier kleuren: donkergrijs in combinatie met lichtgrijs, donker olijfgroen met lichtgrijs, zwart met lichtbruin en geheel zwart.

De productie van de IONIQ 6 begint naar verwachting in het derde kwartaal van 2022. De datum van de Nederlandse marktintroductie wordt later bekendgemaakt.

Hyundai IONIQ 6 voor het eerst in Nederland! – SNEAK PREVIEW – AutoRAI TV