Achtergrond Autonieuws

Honda Civic tijdelijk niet bestelbaar, wat is de reden?

juli 25, 2023

Honda Civic schot in de roos

De nieuwe generatie Honda Civic is een schot in de roos. Als e:HEV hybride is het zelfs een van onze favorieten in het C-segment. En dan is er nog de overtreffende trap: de nieuwe generatie Civic Type R. Ook die wordt alom geprezen voor zijn prestaties. De populariteit van de Civic heeft echter wel gezorgd voor problemen, zo blijkt na een rondgang langs verschillende Honda-dealers.

Leveringsproblemen

Eigenlijk vertellen de Honda-dealers allemaal hetzelfde verhaal. Honda heeft leveringsproblemen voor de nieuwe generatie Civic. Een gebrek aan onderdelen zorgt ervoor dat de orderboeken in bepaalde landen gesloten zijn, zo ook in de Benelux. Er wordt logischerwijs wel hard gewerkt aan een oplossing, maar het gaat naar verwachting toch nog tot ongeveer vier maanden duren.

Honda Civic Type R 2023

Te veel auto’s verkocht

Er zijn in verhouding veel meer Civics verkocht dan Honda had verwacht. Onderdelen zijn daarnaast lastig te verkrijgen, waardoor de verkoop op de Civic e:HEV en Civic Type R tijdelijk is gestopt. In sommige Europese landen zijn de orderboeken weer geopend, maar niet in de Benelux. Dat komt omdat er nog verschillende exemplaren in back-order staan. Honda moet dus eerst de achterstand wegwerken.

Langere levertijd

Zodra de orderboeken weer openen – waarschijnlijk is dat eind 2023 – moeten klanten nog wel rekening houden met een langere levertijd die kan oplopen tot ongeveer 12 maanden. Uiteraard is vooral de Civic e:HEV het volumemodel in de Benelux. Dat komt omdat de Type R-uitmonstering vrij prijzig is. Honda vraagt in Nederland liefst 78.980 euro voor de Type R. Met wat opties loopt die prijs op richting 85 mille. Dan is de Civic e:HEV een stukje goedkoper met een vanafprijs van ongeveer 37.000 euro.

Luxeprobleem

Feitelijk heeft Honda dus een luxeprobleem. De nieuwe generatie Civic is een doorslaand succes. Benieuwd naar onze review van de Honda Civic e:HEV? Lees hem hier of bekijk hieronder de video.