Achtergrond Autonieuws

Hoe werkt remvloeistof?

november 27, 2022

Hoe werkt remvloeistof?

Een auto heeft hydraulische remmen. Dat betekent dat de remmen van een auto onder druk komen te staan door een hydraulische vloeistof. Deze hydraulische vloeistof is in het geval van de remmen de remvloeistof. Als je de rem intrapt, verplaatst zich in de remcilinder een zuiger. Op die manier wordt er druk uitgeoefend op de remvloeistof, bijten de remklauwen zich vast in de schijven en remt de auto af. Remvloeistof is dus eigenlijk een vloeibaar onderdeel van je remsysteem.

Verouderde remvloeistof

Remvloeistof veroudert. Dit maakt dat het om de zoveel tijd vervangen moet worden. Dit is meestal na twee jaar. De oude vloeistof gaat uit het remvloeistofreservoir en de nieuwe gaat er in. Het remsysteem wordt ook ontlucht. Dit vindt allemaal plaats tijdens een onderhoudsbeurt bij de dealer/garage. De kosten voor het vervangen van remvloeistof zijn ongeveer 50 euro. Kan iets minder of meer zijn.

Welke soorten remvloeistof zijn er?

Er zijn verschillende soorten remvloeistof. De eenheid voor remvloeistof is DOT. Dit heeft te maken met de hoogte van het kookpunt van de vloeistof. Hoe hoger het getal achter ‘DOT’ is, hoe hoger het kookpunt. Dat kookpunt is van belang om de remvloeistof goed te laten werken. Wanneer de remvloeistof namelijk gaat koken, werkt deze niet meer. Wanneer je remmen dus snel heet worden tijdens het afremmen, is het verstandig een vloeistof met een hoger kookpunt te kiezen. Sportauto’s hebben om die reden ook remvloeistoffen met hogere DOT-waardes.