Autonieuws

Hebbeding van Honda

maart 15, 2022

De Honda DAX is eigenlijk een variant van de Honda Monkey. Beide hebben een ruggengraat frame van geperst plaatstaal, een 125-blok van 9,4 pk en kleine wielen van 12-inch. Het zijn ‘funfietsen’ die je pakt om even snel in de stad ergens naar toe te rijden en waarmee je jezelf in de kijker rijdt.

Honda Monkey en DAX

Het is bijzonder dat Honda trendy modellen van weleer nieuw leven inblaast. Veel merken kiezen bij hun kleine motorfietsen voor een flitsend uiterlijk dat is afgeleid van hun grotere sportieve en naked modellen. Honda gaat juist op de retrotoer om hebbedingetjes te maken. Honda was bovendien zo’n 40 jaar geleden ook uniek met de Monkey en DAX van toen. Die zag je ook veel in gebruik als pitbike in het rennerskwartier bij motorraces, zoals de TT in Assen.

Compact maar niet klein

De DAX is een compact ding, maar met een zithoogte van 775 mm hoef je als rijder niet direct bang te zijn dat je met opgetrokken knieën tot aan je oren zit. De kleine wielen zorgen zonder meer voor een heel wendbare fiets, waaraan ook het lage gewicht van 107 kg bijdraagt.

‘You meet the nicest people on a Honda’

Het blok met naar voren liggende cilinder oogt heel authentiek. Want vooral de wat oudere lezers zullen hierin onmiddellijk het motorblok herkennen die Honda destijds voor zijn viertakt-brommers gebruikte, zoals de Cub C50 en de SS50. Waarop je altijd vrolijke lachende mensen zag zitten in toenmalige advertenties met de aanprijzing ‘You meet the nicest people on a Honda’.

Verbruik 1 op 63,7!

Van het brandstofverbruik van de nieuwe DAX krijg je ongetwijfeld een lach op je gezicht: 1 op 63,7! Met een volle tank van 3,8 liter kom je dus 250 km ver. Met de huidige brandstofprijzen ben je dan nog geen tientje kwijt.

Lol in de binnenstad

Met 9,4 pk heb je op de snelweg weinig te zoeken. De topsnelheid van 90 km/uur houdt je op zich niet tegen, maar er is geen enkele reserve om in te halen. Oké je kunt even een stukje stadsring pakken, maar de meeste lol beleef je vast en zeker in de binnenstad.

Prijzen

De Honda DAX is er vanaf 5.099 euro, en dat is 100 euro meer dan de Honda Monkey. De leuke scooterachtige Honda Super Cub C125 met deels dezelfde technologie heb je vanaf 4.449 euro. Bij de Super Cub levert het blok overigens 9,9 pk. In meer opzichten wijkt deze scooterachtige af. Hij heeft een automatische koppeling, veel grotere wielen van 17-inch en een buizenframe onder het plaatwerk. Eigenlijk is dit de meeste praktische 125 met retrolooks.