Autonieuws

GTI-fans opgelet: Eindelijk meer vermogen voor Volkswagen ID-modellen

april 14, 2023

Strepentrekker

De Volkswagen ID-modellen, zoals de ID.3, ID.4 en ID.5, zijn elektrische auto’s waar technisch weinig op aan te merken is. Ze hebben een prima actieradius en vallen aan de snellader niet door de mand. Maar écht rap zijn ze niet. De sterkste elektromotor die je kunt krijgen in een elektrische Volkswagen beschikt over 204 pk en 310 Nm. In een ID.4 ben je daardoor 8,5 seconden onderweg naar de 100 km/u. Alleen de GTX-variant maakt met een 0-100-tijd van 6,2 seconden enigszins indruk bij het stoplicht, maar heeft daarvoor twee elektromotoren nodig.

Meer vermogen

Maar er is goed nieuws voor Volkswagen-liefhebbers met haast. Dit jaar nog introduceert het merk een krachtigere aandrijflijn in de ID-modellen: de zogeheten APP550. Deze aandrijflijn integreert de versnellingsbak, motorbehuizing en stator en is goed voor 286 pk en een stevige 550 Nm koppel. Deze nieuwe elektromotor komt altijd op de achteras te liggen en drijft dus de achterwielen aan.

Efficiënt

De APP550-motor is niet alleen krachtiger, maar ook efficiënter. De motor heeft namelijk een energiebesparend koelsysteem dat zonder elektrisch aangedreven oliepomp werkt. Het systeem kan zichzelf koelen via de tandwielen van de versnellingsbak. Hoeveel extra kilometers actieradius dit oplevert, maakt Volkswagen nog niet bekend.