Achtergrond

Gordon Murray Automotive T.33 Spider: technisch meesterwerk

april 5, 2023

Gordon Murray Automotive (GMA)

Gordon Murray Automotive (GMA) is lekker bezig. De GMA T.50 is als spirituele opvolger van de legendarische McLaren F1 een doorslaand succes en ook de T.50S (circuit only) en T.33 zijn vrij populair. Nu presenteert het bedrijf alweer zijn vierde model: de open variant van de T.33 met de toepasselijke naam Gordon Murray Automotive T.33 Spider.

T.33 Spider met atmosferische V12

De supercar beschikt over twee verwijderbare dakpanelen zodat de twee inzittenden nog beter kunnen genieten van de atmosferische 617 pk en 451 Nm sterke Cosworth GMA.2 V12-motor, gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak die de achterwielen aandrijft. De V12-motor – die slechts 178 kilogram weegt – mag 11.100 toeren per minuut maken.

Gordon Murray Automotive T.33 Spider

Best praktisch

Voor een supercar is de T.33 Spider ook nog best praktisch, wat hij heeft twee opbergruimtes: eentje van 115 liter aan de voorkant en twee opbergmodules van in totaal 180 liter aan de zijkant van de auto. In totaal is er dus 295 liter aan bagageruimte voorhanden.

iStream

Zoals elke andere auto van dit Britse automerk is de productie van de T.33 Spider gelimiteerd op honderd exemplaren. Elke auto wordt gebouwd rondom een lichtgewicht koolstofvezel monocoque, door GMA zelf iStream genoemd. Deze technologie wordt ook toegepast bij andere modellen, zoals de T.50. De T.33 Spider heeft een beoogd leeggewicht van 1.108 kilogram, slechts 18 kilogram meer dan de coupé.

De topman aan het woord

Phil Lee, CEO van de Gordon Murray Group, zegt: “Met de komst van de T.33 Spider heeft Gordon Murray Automotive een stevige positie verworven als wereldwijde OEM. Klantleveringen van ons halo T.50-model – ’s werelds meest op de bestuurder gerichte supercar – zijn binnenkort gepland en de circuit-only T.50S’en zullen later dit jaar in productie gaan. Bovendien zal ons productieteam tegen het einde van het jaar zijn intrek hebben genomen in ons nieuwe, wereldwijde hoofdkantoor in Highams Park, Windlesham, waar zowel de T.33 als de nieuwe T.33 Spider liefdevol met de hand zullen worden gebouwd. Ik ben ongelooflijk trots op het feit dat Gordon Murray Automotive, minder dan drie jaar na de onthulling van de T.50, een wereldwijde OEM is met een uitstekend portfolio van vier supercars: T.50, T.50s, T.33 en nu T.33 Spider.”

Line-up GMA

Van de T.50 produceert GMA honderd auto’s, van de T.50s slechts 25. Van zowel de T.33 als T.33 Spider produceert het merk ook honderd auto’s. Zo blijft exclusiviteit gegarandeerd. Alle auto’s zijn ontwikkeld in samenspraak met Gordon Murray, de man die de McLaren F1 bedacht.


Gordon Murray Automotive T.33 Spider