Autonieuws Fun

Gespot: een Lotus Exige S

mei 10, 2024

Lotus staat bekend om zijn pure rijdersauto’s. Hoe leuk die ook zijn, het spreekt voor zich dat daar geen grote aantallen van worden verkocht. Zeker niet in Nederland. Als je al een Lotus tegenkomt is het meestal een Elise, maar tijdens een avondwandeling door Amersfoort kwam onze collega Max het wat extremere broertje tegen: de Lotus Exige.

Het gespotte exemplaar

Het gaat om precies te zijn om een Lotus Exige S uit 2014, die sinds 2021 in Nederland is. Hij is ook al sinds later dat jaar bij de huidige eigenaar. De eerste Nederlandse eigenaar, een particulier, heeft hem volgens de RDW maar een paar maanden gehad. Volgens de RDW staan ook maar 111 exemplaren van de Exige op Nederlands kenteken en dat is voor alle Exige-modellen bij elkaar. Daarvan zijn er 49 van deze derde generatie. Dit is dus best een exclusieve spot.


Een zwarte Lotus Exige S met witte strepen geparkeerd aan de kant van een weg, omgeven door bomen en andere geparkeerde auto's.


Een blauwe Lotus Exige S geparkeerd in een straat naast een grasveld, met diverse andere auto's en bestelwagens in de buurt onder een heldere hemel.


Een donkerblauwe Lotus Exige S-sportwagen geparkeerd op een grindterrein naast groene bomen, met een wit busje en een rode auto op de achtergrond.

De Lotus Exige

De eerste Lotus Exige kwam in 2000 op de markt en begon als coupéversie van de Elise. De Exige groeide echter al snel uit tot een krachtiger model boven de Elise, al bleven beide modellen technisch aan elkaar verwant. Later verscheen ook de Exige als cabriolet.

In 2012 was het alweer tijd voor de derde generatie Exige, uiteraard gebaseerd op de een jaar eerder geïntroduceerde nieuwe Elise. Als eerste verscheen de Exige S, die in tegenstelling tot zowel de Elise als de voorgaande Exige was voorzien van een 3,5-liter V6 (in plaats van een viercilinder), met een vermogen van 257 kW (350 pk). De Exige kwam eerst met vast dak, een jaar later verscheen ook de Roadster. Afgezien van het dak waren er geen verschillen tussen beide, zelfs de prestaties kwamen vrijwel overeen. Zo is de 100 km/u in 3,6 seconden bereikt en ligt de topsnelheid op 277 km/u.

Een felrode Lotus Exige S-sportwagen met een open bestuurdersdeur, geparkeerd op een nat oppervlak, gezien vanuit een driekwart hoek aan de achterkant.


Binnenaanzicht van een Lotus Exige S met bruin lederen stoelen, een handmatige shifter en een minimalistisch dashboardontwerp.

Lotus Exige kon nog extremer

Voor wie dit toch nog niet sportief genoeg was, kwam Lotus in 2013 met een aantal nog extremere varianten. Bijvoorbeeld de op circuitgebruik gerichte Lotus Exige V6 Cup of de zelfs alleen op het circuit toegestane Cup-R-variant. De ‘gewone’ Cup is overigens niet eens sneller dan de reguliere Exige S, maar dus wel meer op circuitgebruik afgestemd. De Cup-R daarentegen schopt het tot 269 kW (366 pk), al vertaalt dat zich niet in een nog snellere acceleratie of topsnelheid.

Deze Cup-modellen werden in 2015 en 2016 (indirect) opgevolgd door de Lotus Exige 360 Cup, Sport 350, Sport 350 Roadster en Sport 380. Het basisconcept bleef voor deze modellen hetzelfde: in absolute cijfers niet per se sneller dan het basismodel, maar met verschillende race-uitrustingen wel maar afgestemd op een verbeterde wegligging bij gebruik op een circuit. De 360 Cup was gelimiteerd op 50 exemplaren. Later volgden in de vorm van de Cup 430 en Sport 410 nog eens krachtiger modellen.

Felgele Lotus Exige S-sportwagen geparkeerd voor een rustiek gebouw met geweven hekwerk.


Een witte Lotus Exige S-sportwagen met rode velgen geparkeerd op een weg met schilderachtige, glooiende heuvels op de achtergrond.


Een blauwe Lotus Exige S-sportwagen geparkeerd op een asfaltweg, met zwarte sierdetails en een grote achterspoiler.

Oranje Lotus Exige S sportwagen geparkeerd op een heuvel bij zonsondergang met schilderachtige bergachtergrond.

Opvolging voor de Lotus Exige

De productie van de Lotus Exige kwam in 2021 ten einde. Een directe opvolger kwam er niet, maar samen met de Elise en de Evora werd de Exige opgevolgd door de Lotus Emira.

Een felgele Lotus Exige S-sportwagen geparkeerd op een circuit met bewolkte luchten op de achtergrond.