Autonieuws Fun

Gespot: een Lincoln Continental uit 1997

oktober 27, 2023

De Lincoln Continental is vooral bekend in de vorm van de luxueuze slagschepen van weleer, bijvoorbeeld zoals we die eind vorig jaar tegenkwamen. Misschien ben je ook wel bekend met het moderne model, dat van 2016 tot en met 2020 werd geleverd. De modelgeneraties uit de jaren ’80 en ’90 waren wat anoniemer vormgegeven en zijn misschien wel daarom enigszins in de vergetelheid geraakt.

Luxe in de Lincoln Continental

Eind 1994 kwam voor modeljaar 1995 de negende generatie Lincoln Continental op de markt. Waar het voorgaande model nog strak en relatief vierkant was, ging de nieuwe Continental volledig mee in de ronde vormen van de jaren ’90. Ook vanbinnen was alles weer helemaal bij de tijd, met aan boord luxe zoals een JBL-audiosysteem, een cd-wisselaar voor zes cd’s, een autotelefoon, stoelverwarming en luchtvering. Optioneel was de auto zelfs te bestellen met zes zitplaatsen, dankzij een voorbank in plaats van afzonderlijke stoelen. Opmerkelijk genoeg was de luchtvering later in de productie voorbehouden aan de achteras en werden vóór weer traditionele schroefveren gemonteerd. Samen met wat andere wijzigingen maakte dat een lagere verkoopprijs mogelijk.


Lincoln Continental krijgt weer een V8

Hoewel de nieuwe Lincoln Continental qua design geheel anders was, was hij onderhuids vrijwel ongewijzigd ten opzichte van het voorgaande model. Een belangrijk verschil is wel dat de 3,8-liter V6 werd omgeruild voor een 4,6-liter V8. Daarmee kon de Continental beter de concurrentie aan met de Cadillac DeVille, voorzien van Northstar V8. Ongebruikelijk is wel dat de V8 bij de Lincoln, net als die eerdere V6, dwarsgeplaatst was en de voorwielen aandreef. De V8 had een vermogen van 190 kW (259 pk) en 359 Nm. Genoeg om in 7,2 seconden de 100 km/u te bereiken, heel netjes voor een dergelijke auto. De transmissie was altijd een viertrapsautomaat, destijds de meest gebruikelijke transmissie in het segment.


Lincoln Continental facelift voor 1998

Voor modeljaar 1998 was het tijd voor een facelift, waarbij de voor- en achterzijde grotendeels opnieuw werden getekend. De Lincoln Continental werd een soort heet gewassen versie van de toen net nieuwe Lincoln Town Car. (Pas) vanaf het opvolgende modeljaar 1999 nam ook de luxe aan boord toe, met onder meer extra vermogen (nu 205 kW (279 pk)) een verbeterd audiosysteem en zelfs spraakbediening voor de autotelefoon. Op gebied van veiligheid werden nog wat zijairbags toegevoegd, plus een soort voorloper van wat nu het eCall-systeem is.

Deze modelgeneratie hield het vol tot en met modeljaar 2002, maar kreeg daarna geen opvolger. Niet direct in ieder geval. Pas voor modeljaar 2009 stond een opvolger klaar, in de vorm van de geheel nieuwe Lincoln MKS. Voor modeljaar 2017 werd de MKS weer opgevolgd door een nieuwe Continental.

Het gespotte exemplaar

In Meppel kwamen wij deze Lincoln Continental uit 1997 tegen. De auto is origineel Nederlands. Het blijkt dat deze modelgeneratie ook nog net officieel in Nederland werd geleverd, tot de facelift in 1998. Veel exemplaren zullen er niet zijn verkocht. Daarmee is de gespotte Continental misschien wel een van de laatste die nieuw in ons land is geleverd.

Op dit moment staan er toch nog precies 20 Lincoln Continentals van deze modelgeneratie op Nederlands kenteken. Veruit de meeste zijn origineel Nederlands, maar na de officiële levering zijn toch nog drie exemplaren van het faceliftmodel geïmporteerd. Bij een geïmporteerd exemplaar uit 1998 is het een twijfelgeval of hij van voor of na de facelift is. Ook tijdens de officiële levering vonden vier exemplaren via grijze import hun weg naar ons land.