Autonieuws Fun

Gespot: een Citroën Visa uit 1985

april 14, 2023

Wie regelmatig een auto-evenement bezoekt, zal het herkennen: op de parkeerplaats is bijna net zo veel interessants te zien als op het evenement zelf. Dat geldt ook voor het Noordhollands Oldtimerfestival in Hem, dat afgelopen paasweekend weer traditiegetrouw plaatsvond. In de evenementenhallen waren veel bijzondere en zeldzame klassiekers en youngtimers te zien (ook motoren en vrachtwagens), maar ook op de bezoekersparkeerplaats keken we onze ogen uit. De komende weken pikken we er in Gespot wat favorieten uit. Deze keer: een Citroën Visa.

Het gespotte exemplaar

De Citroën Visa hebben we al eens uitgebreid besproken in de rubriek Auto’s van Toen. We kunnen deze keer dus gelijk door naar het gespotte exemplaar. Deze nog als nieuwe Citroën Visa is origineel Nederlands uit 1985. Met dat bouwjaar is hij van ruim na de facelift. Het ‘varkensneusje’ heeft dus plaatsgemaakt voor de kenmerkende kunststof rand om de gehele neus.Tweecilinder boxermotor

Verder hebben we hier te maken met een vrij eenvoudige uitvoering, al maakt dat hem wat ons betreft juist leuk – en extra bijzonder. De Citroën Visa was voornamelijk leverbaar met viercilindermotoren, maar bij dit exemplaar ligt de meest bescheiden motor onder de kap: een 652 cc tweecilinder boxermotor! Deze motor was nog afgeleid van de tweecilinder uit de iconische Citroën 2CV. De tweecilinder boxer was ook de enige motor van de Visa die in lengterichting werd geplaatst.

Wie het kleine niet eert

Lang niet iedere autoliefhebber geeft om veel pk’s, zo blijkt maar weer. De eigenaar van deze Citroën Visa is dik tevreden met zijn autootje. Hoe wij dat zo zeker weten? De auto is al sinds 1987 bij de huidige eigenaar in bezit! Kan je het je voorstellen, nu een twee jaar oud stadsautootje kopen en daar over 36 jaar nog steeds mee rondrijden? Al zal dit exemplaar gezien de zeer nette staat niet al te veel kilometers maken en waarschijnlijk zelfs wel binnen slapen. Leuk dat er ook liefhebbers zijn die ook dit soort ooit doodgewone auto’s koesteren.

Voor als je toch meer wilt

Vind je de Citroën Visa wel een leuke auto, maar is een tweecilinder niet aan jou besteed? Eerder hadden wij in deze rubriek al de totaal andere kant van het Visa-spectrum: de sportieve Chrono-uitvoering. Die was in zijn tijd al zeldzaam. Inmiddels is iedere Citroën Visa een zeldzaamheid in het straatbeeld. Toch staan er nog altijd 418 op Nederlands kenteken. We zijn nou eenmaal een land met veel autoliefhebbers.