Achtergrond Autonieuws

Geen SEPP-subsidie voor kleinste stadsvoertuigen (L6e en L7e), melden RVO en IenW

januari 30, 2024

45 of 90 km/u

Onder de L6e-categorie vallen modellen als de Opel Rocks Electric, Citroën Ami of Fiat Topolino. Bij de L7e-categorie moet je denken aan modellen als de Microlino en Silence S04. De topsnelheid van L6e-voertuigen is beperkt tot 45 km/u. Voertuigen in de L7e-voertuigcategorie halen 90 km/u.

Subsidie van 2.950 euro

Op een nieuwe elektrische personenauto krijgen particulieren in 2024 een ‘korting’ van 2.950 euro op de catalogusprijs. Allemaal met dank aan de SEPP-subsidie. In 2024 zit er in totaal 58 miljoen euro in de SEPP-subsidiepot. Een subsidie van 2.950 euro heeft een grote impact op de prijs van een zogeheten microcar. Maar zo’n subsidie op L6e- en L7e-voertuigen gaat er voorlopig niet komen, hoewel deze voertuigen wel een steeds grotere rol spelen in de energietransitie. Vooral in de grotere steden is zo’n voertuig perfect geschikt om van A naar B te reizen.

Antwoord van RVO

In hoeverre is het realistisch dat de SEPP-subsidie ook gaat gelden voor elektrische voertuigen die binnen de L6e en L7e categorie vallen? Vincent Triest, woordvoerder van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), zegt in een reactie aan AutoRAI.nl het volgende: “We vinden het goed als mensen andere (lichte) elektrische voertuigen overwegen. We begrijpen de teleurstelling dat deze niet onder deze subsidieregeling vallen. Deze regeling sluit echter aan bij de in het Klimaatakkoord gemaakte keuzes. Er is een keuze gemaakt om de kleinere en compacte middenklasse elektrische personenauto’s tussen de €12.000,- en €45.000,- te stimuleren. Dit jaar is het subsidiebedrag, net als vorig jaar, 2.950 euro voor een nieuwe elektrische personenauto.”

Nieuw kabinet is aan zet

Oke, er wordt dus ook niet onderzocht om SEPP alsnog in te gaan zetten om L6e en L7e-voertuigen extra aantrekkelijk te maken voor particulieren? En er zijn ook geen plannen om dat te gaan in de nabije toekomst? Frank Verhoef, woordvoerder Duurzaam vervoer en Bodem A.I. bij Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, zegt daarover in gesprek met AutoRAI.nl het volgende: “Nee, op dit moment niet. Voor eventuele nieuwe subsidieregelingen voor het stimuleren van elektrische auto’s vanaf 01-01-2025 – en onder welke voorwaarden dan – is een nieuw kabinet aan zet.”