Autotests Elektrisch

Gaat de nieuwe Hyundai Kona Electric Nederland veroveren? – Eerste indruk

juli 25, 2023

Elektrisch eerst: zo gaat men voortaan te werk in Korea. De aandrijflijnen met verbrandingsmotor spelen bij de nieuwe Hyundai Kona de tweede viool. Waarom? Hyundai besloot de nieuwe Kona te ontwikkelen met de elektrische variant als uitgangspunt. Dat betekent dus dat het platform opgebouwd is rondom de elektrische aandrijflijn, waar de verbrandingsmotor bij de vorige Kona nog het primaire uitgangspunt was. De Hyundai Kona Electric 2023 is dus eigenlijk zoals het model van meet af aan bedoeld is!

Hyundai Kona Electric (2023) – Klaar om Nederland te veroveren? – EERSTE INDRUK – AutoRAI TV

Eerst kijken, dan verder lezen? Bekijk onze testrit met het prototype van de Kona Electric!

De meest opvallende compacte crossover?

Eerder liepen we al een rondje om de nieuwe Kona Electric, maar dat exemplaar had een vrij onopvallende samenstelling. Hoe anders is dat bij dit prototype in de spetterende kleur ‘Jupiter Orange’. De nieuwe Kona is zonder meer één van de meest opvallende compacte crossovers. Er zit nog een beetje camouflage op de testauto, maar het is verder weinig verhullend. In feite is het meer een soort aanduiding dat het hier toch echt om een prototype gaat, hoe ‘af’ de auto ook oogt.


Krachtiger en efficiënter

Qua vermogen gaat de nieuwe Kona Electric er slechts een beetje op vooruit. De Long Range heeft namelijk 218 pk en dat is iets meer dan de 204 pk van de krachtigste Kona Electric van voorheen. Wel is deze elektromotor een stuk efficiënter geworden, maar daar komen we zo op. Standaard heeft de Kona Electric 166 pk, maar beide versies hebben wel een maximum koppel van 255 Nm. Het verschil in vermogen ga je dus vooral merken bij hogere snelheden of als je plankgas geeft.

De Long Range heeft een accupakket met een capaciteit van 65,4 kWh, terwijl de standaardversie het met 48,4 kWh moet doen. Ten opzichte van de vorige Kona Electric is dat met name voor de standaardversie een aardige winst, want voorheen had deze een accucapaciteit van 39 kWh. Het komt dan ook niet uit de lucht vallen dat de actieradius er voor beide versies behoorlijk op vooruitgaat. De huidige cijfers zijn nog schattingen, maar de Long Range komt naar verwachting meer dan 500 km (tot 514 km) ver, terwijl de standaardversie ook al meer dan 350 km (377) haalt op één acculading. Dat is ongeveer 70 km meer dan voorheen. Dat is mede te danken aan de lage cW-waarde van 0,27 en de efficiëntere elektromotoren. Voor beide varianten ligt het geschatte WLTP-energieverbruik tussen 15 en 16 kWh per 100 kilometer.


Rijden met de Hyundai Kona 2023

Tijd om achter het stuur van de nieuwe Hyundai Kona te stappen. Allereerst valt op hoezeer de interieurruimte is toegenomen. De wielbasis van de nieuwe Kona groeide met 6 centimeter en de algehele lengte met 15 centimeter. Dat is te zien, zowel vanbinnen als vanbuiten. Met name de achterpassagiers krijgen er flink wat been- en schouderruimte bij. Daardoor kunnen ook volwassenen prima zitten achterin de Kona Electric. Ook de bagageruimte nam iets in formaat toe, want de extra lengte van de Hyundai Kona zit – naast de toegenomen wielbasis – voornamelijk achter de achteras.

Met zijn toegenomen formaat schuift de nieuwe Hyundai Kona een stukje verder op richting zijn grotere broer, de Tucson. Daarmee komt hij keurig tussen de Bayon en de Tucson in te staan. Verder merk je dat de Hyundai Kona Electric 2023 behoorlijk wordt beïnvloed door de grotere Ioniq 5 en Ioniq 6. Dat is met name terug te zien in het interieur. Net als de beide Ioniq’s heeft ook de Kona twee grote 12,3-inch breedbeeldschermen op het dashboard en zit de transmissieknop tegenwoordig aan de stuurkolom. Dat betekent dat er behoorlijk wat opbergruimte vrijkomt tussen de voorstoelen. Ook bijzonder: binnenin zijn nergens meer Hyundai-logo’s te bekennen.

We kunnen helaas nog maar kort op pad met de nieuwe Kona Electric, maar bij het prototype valt direct de mate van comfort op. Zo zijn de stoelen aangenaam zacht en uitgebreid verstelbaar. Het doet ons haast denken aan het lounge-achtige gevoel dat de Ioniq 5 biedt. Het rijgedrag van de nieuwe Kona roept die associatie eveneens op. Alles verloopt vrij licht, soepel en eenvoudig, maar zonder al te zacht te zijn. Eigenlijk perfect in balans dus, waarbij het zwaartepunt van de Kona Electric mooi laag blijft door het accupakket in de bodem. Ook fijn is dat de Kona Electric een stuk bruikbaarder is geworden als reisauto. Niet alleen door de extra actieradius en de toegenomen ruimte, maar ook door kortere laadtijden. Snelladen kan nu namelijk met een laadvermogen van 102,3 kW, waar dat eerst nog 50 tot 80 kW was. Concreet betekent dat dat je in een kwartiertje zo’n 120 kilometer actieradius kunt bijladen aan de snellader.

Prijs Hyundai Kona Electric 2023

Na het lezen van al deze mooie verbeteringen ben je vast benieuwd hoeveel de nieuwe Kona Electric gaat kosten. Helaas kunnen we je dat nog niet vertellen. Wel weten we dat de mild hybride en hybride varianten van de Kona vanafprijzen hebben van respectievelijk 29.995 en 33.995 euro. Het ligt dus voor de hand dat de prijs van de Hyundai Kona Electric 2023 in de buurt komt van de 40 mille. Dit najaar weten we meer, want dan staat de nieuwe Kona Electric in de showroom.

Gaat de Hyundai Kona Electric Nederland veroveren?

De vorige Hyundai Kona Electric was een tamelijk groot succes in Nederland. Gaat de nieuwe Kona Electric dat vanaf dit najaar herhalen? Die kans is zeker aanwezig, want de eerste indruk van de nieuwe Kona Electric is positief. De elektrische crossover is comfortabel, ruim en voelt een stuk volwassener aan dan voorheen. Ook de extra actieradius en betere laadtijden zijn zeer welkom. Het één en ander hangt nu nog even af van de vanafprijs. Als Hyundai de Kona Electric scherp in de markt kan zetten, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat we hier te maken hebben met een nieuwe winnaar!