Achtergrond

Ford test koplampen die verkeersborden op de weg kunnen projecteren

augustus 16, 2022

Rijden in het donker

’s Nachts rijden kan risicovoller zijn dan overdag rijden. In het Verenigd Koninkrijk vindt 40 procent van de ongevallen in het donker plaats en dat terwijl er dan minder autoverkeer is dan overdag. Het gaat vooral vaak mis als bestuurders kort hun ogen van de weg halen. Een voertuig dat een snelheid heeft van 90 km/u, legt 25 meter per seconde af. Zelfs een snelle blik op het navigatiescherm kan er dan voor zorgen dat er minstens tien meter ‘blind’ wordt gereden. Op een onverlichte weg kan dit ertoe leiden dat je een belangrijk bord of een bocht in de weg mist.

Nieuwe technologie

Ford test daarom nieuwe technologie die routeaanwijzingen, de toegestane snelheid of weersinformatie op de weg kan projecteren, zodat de blik van de bestuurder op het wegdek gericht blijft. Naast routeaanwijzingen of de toegestane snelheid, zou de technologie de bestuurder ook informatie kunnen verschaffen over komende veranderingen in de weersituatie, bijvoorbeeld sneeuw, mist, gladheid of ijzel. Als de koplamp zou worden aangesloten op het navigatiesysteem, zouden naderende bochten kunnen worden aangegeven. Ook zou de breedte van het voertuig op de weg kunnen worden geprojecteerd zodat de bestuurder beter kan inschatten of de auto door een opening kan of op een parkeerplek past.

Minder stress

“Deze ontwikkeling zou verlichtingstechnologie naar een volledig nieuw niveau kunnen tillen. Het is in potentie mogelijk om veel meer te doen dan alleen maar de weg te verlichten. Zo zou ’s nachts rijden een stuk minder stress opleveren. Bestuurders zouden essentiële informatie kunnen krijgen terwijl zij hun blik op de weg gericht blijven houden,” aldus Lars Junker, features and software, Advanced Driver Assistance Systems bij Ford Europa.

Lees ook: