Autonieuws Formule 1

Ford keert terug in de Formule 1 als partner van Red Bull Racing

februari 3, 2023

Red Bull Racing rijdt sinds 2019 met Honda-motoren. De samenwerking met het Japanse merk is zeer succesvol, aangezien onze welbekende Red Bull-coureur Max Verstappen in 2021 en 2022 wereldkampioen werd. Ook won Red Bull Racing voor het eerst sinds 2013 weer de constructeurstitel. Ondanks het succes besloot Honda tot ieders verbazing om te stoppen als motorleverancier. Omdat Red Bull Racing geen motor wilde inkopen bij een concurrent, werd in rap tempo Red Bull Powertrains opgericht om zelfstandig de motoren te produceren. Uiteindelijk bleef Honda toch betrokken en produceert het samen met Red Bull Powertrains de F1-motoren tot en met seizoen 2025.

Red Bull Ford Powertrains

Vanaf 2026 gaan er weer dingen veranderen wat betreft de Formule 1-reglementen. Zo krijgt de F1-hybride krachtbron onder meer een elektromotor van 350 kW en zal de 1,6-liter V6-turbo rijden op 100% duurzame brandstof. Voor de ontwikkeling van deze zeer ingewikkelde en vooruitstrevende powerunit zocht Red Bull Racing een partner en heeft dat nu gevonden met Ford. Het Amerikaanse autoconcern zal zich ook focussen op cruciale ontwikkelingen op het gebied van batterijcellen, elektromotortechnologie en controle- en analysesoftware. Daarmee starten ze dit jaar al onder de naam Red Bull Ford Powertrains. Behalve voor Red Bull Racing ontwikkelt Red Bull Ford Powertrains ook de powerunit voor het F1-team van Alpha Tauri. De samenwerking tussen Ford en Red Bull duurt in ieder geval tot seizoen 2030.


Ford terug naar de Formule 1

Voor Ford is de samenwerking met regerend wereldkampioen Red Bull Racing natuurlijk een geweldige kans om weer naam te maken in de Formule 1, de koningsklasse in de autosport en een van de best bekeken sportevenementen ter wereld. Ford vertrok ruim twintig jaar geleden uit de Formule 1 toen het F1-team van Jaguar (toen eigendom van Ford) werd verkocht aan – nota bene – Red Bull. Het team van Red Bull reed in 2005 nog met een door Cosworth gebouwde Ford-motor. Ford staat overigens nog altijd derde in de lijst van motorleveranciers met de meeste F1-overwiningen.

Expertise benutten voor productieauto’s

Andere belangrijke reden om in de Formule 1 te stappen, is de kennis die daaruit voortvloeit. Ford wil een wereldwijd grote speler worden op het gebied van elektrische auto’s en investeert naar eigen zeggen 50 miljard dollar om voorop te lopen in de EV-revolutie. Daarnaast is er een veelbelovende toekomst weggelegd voor 100% duurzame brandstoffen (e-fuels). Door te racen met deze brandstof wordt veel kennis en ervaring opgedaan. De samenwerking met Red Bull Racing moet een positieve bijdrage leveren aan de toekomstige (elektrische) productiemodellen van Ford. Om dezelfde reden gaat Audi vanaf 2026 motoren leveren aan het F1-team van Sauber en wil Cadillac dolgraag met het Amerikaanse Andretti een F1-team oprichten.