Achtergrond

Ferrari Tailor Made: zo werkt de personalisatieafdeling van Ferrari

december 15, 2022

Ferrari Tailor Made

Het super exclusieve maatwerkprogramma van Ferrari, Tailor Made, is opgericht in 2011. Maar het idee van zo’n soort personalisatieafdeling voor de zeer veeleisende Ferrari-klant is eigenlijk al veel ouder. In de jaren ’50 was er namelijk al de mogelijkheid om zelf een unieke Ferrari samen te stellen. De klant kon hierbij zelf de interieurmaterialen kiezen en naar eigen wens een auto verfraaien. Er was keuze uit verschillende houtsoorten, leer en lakkleuren.

Eenmalige opties

Het huidige personalisatieprogramma van Ferrari werkt eigenlijk zeer vergelijkbaar. Een specialistisch designteam is continu intensief bezig met het zoeken naar nieuwe materialen, om zo de meest unieke Ferrari’s te kunnen samenstellen en fabriceren. Tijdens het samenstellen van een Tailor Made Ferrari wordt de klant nauw betrokken bij het one-off project; van brainstormsessies over de mogelijkheden tot het daadwerkelijk kiezen uit de fijnzinnige details die resulteren in een typische jongensdroom-Ferrari. Het designteam biedt daarbij de garantie dat elk element van de auto uniek is en niet zal worden toegepast bij een andere Ferrari van Tailor Made.

Maranallo

Voor het samenstellen van een Tailor Made Ferrari moet je een bezoek brengen aan Maranello of Shanghai. Hier zijn alle keuzes wat betreft materialen aanwezig en kunnen klanten ze voelen, ruiken en uiteindelijk ook kiezen. Eenmaal de optielijst afgevinkt wordt er een virtuele versie van de samengestelde Ferrari getoond aan de klant, waarna de auto na goedkeuring in productie gaat. Wel eerst betalen natuurlijk…

Drie stijlkeuzes

Bij het samenstellen van een Tailor Made Ferrari kan de klant kiezen uit drie verschillende (basis)uitvoeringen wat betreft kleuren en design: Scuderia, Classica en Inedita. De Scuderia-collectie is geïnspireerd door de Formule 1-successen van het Italiaanse merk. De aangeboden materialen zijn alcantara, suède en zelfs kevlar. Alles binnen deze stijlkeuze is gericht op de racerij.

Classica

De Classica-stijl benadrukt de klassieke lijnen van Ferrari’s, met een moderne twist. Als laatste is er de Inedita-stijl, die eigenlijk het tegenovergestelde is van de Classica-stijl. De aangeboden kleuren kun je omschrijven als gewaagd en markant. Er wordt veel carbon gebruikt in combinatie met felle kleuren stiksels. Binnen deze afdeling kan het qua kleuren niet gek genoeg. Het is binnen alle stijlkeuzes mogelijk om handgemaakte lak te verkrijgen. Wanneer je bijvoorbeeld een verticale striping over je Ferrari wil, is dit gewoon mogelijk bij de Italianen. Eigenlijk is alles mogelijk, als je maar genoeg geld neerlegt.

Lees ook: