Autonieuws Elektrisch

Elektrische auto levert stroom aan huis: tot 850 euro per jaar besparen

oktober 10, 2022

Bi-directioneel laden

Een elektrische auto die als batterij voor je huis fungeert: natuurlijk zijn er al merken die deze techniek al hebben geïntroduceerd. Denk aan Kia, Hyundai of Mitsubishi. BMW werkt ook aan het zogeheten bi-directioneel laden, waarmee een auto zowel kan opladen als stroom terug kan leveren aan het elektriciteitsnet óf, zoals in dit geval, je huis.

De test met Eneco eMobility maakt deel uit van een groter internationaal project, waarmee BMW vroegtijdig onderzoek doet naar het gehele ecosysteem van bi-directioneel laden en wat het voor de klant kan betekenen.

Aangepaste BMW i3

BMW leverde een speciaal aangepaste BMW i3 en laadpaal, Eneco eMobility installeerde en testte de technische installatie bij een klant thuis. De elektrische rijder kon direct de BMW-autobatterij als energiebuffer inzetten.

850 euro besparen

Uit de proef bleek dat de volgeladen batterij van de BMW i3 (met een netto capaciteit van 37,9 kWh) een huis twee dagen van gebruiksstroom kan voorzien, uitgaande van een gemiddeld gebruik van 11 kWh per dag. En dan houd je ook nog stroom over voor een korte rit. Door op te laden als de elektriciteit relatief goedkoop is en deze te gebruiken als de elektriciteit duurder is, kun je per jaar tot wel 850 euro besparen met bi-directioneel laden.

Verbruik timen

Deze technologie is niet alleen gunstig voor je portemonnee. Omdat je je verbruik kunt timen, kan ook het klimaat er baat bij hebben. Door de batterij zoveel mogelijk op te laden met hernieuwbare bronnen, bijvoorbeeld als de zon schijnt of als het hard waait, kun je het gebruik van fossiel opgewekte elektriciteit verminderen of zelfs helemaal vermijden.

Energieverlies onvermijdelijk

Een bestaand knelpunt in deze manier van elektriciteitsopslag is het rendementsverlies. De praktijk toont namelijk aan dat er sprake is van een gemiddelde efficiency van ongeveer 90%. Dit betekent dat elke keer wanneer je je auto oplaadt of ontlaadt, er een beetje energie verloren gaat in de uitwisseling met het huis of het elektriciteitsnet. Dat is onvermijdelijk en hangt af van de gekozen componenten in de auto en de lader. Een positief eerste resultaat is dat de efficiency van de testopstelling boven het gemiddelde van 90% ligt.

Vragen beantwoorden

Klanten van BMW en Eneco eMobility staan zeker open om deze techniek te gebruiken, maar hebben ook nog vragen. Wat zijn bijvoorbeeld de effecten van bi-directioneel laden op de autobatterij? Naar deze effecten wordt in de markt nu volop onderzoek gedaan. En is met deze toepassing de auto voldoende geladen voor geplande ritten op de volgende dag?

Slimme apps, zoals de MyBMW app en de Eneco Slim Laden app, bieden hiervoor een goede oplossing. Al met al is het aan aanbieders om deze vragen weg te nemen om elektrische rijders het vertrouwen te geven om de overstap naar bi-directioneel laden te maken. En voor beleidsmakers is er fiscaal gezien ook nog werk aan de winkel. Dit kost tijd. De praktijktest vormt weer een nieuwe stap voorwaarts in dit proces. Met veelbelovende resultaten.