Autonieuws

Ducati Panigale V4 R 2023: 16.500 tpm, 240 pk, bijna 50 mille

oktober 17, 2022

Nieuwe Ducati Panigale V4 R

De nieuwe Ducati Panigale V4 R 2023 is vanaf het eerste gezicht herkenbaar dankzij de aanwezigheid van carbon vleugels en de op de MotoGP geïnspireerde livery, waarin de witte platen met het nummer ‘1’ zijn verwerkt. Voor het eerst wordt de motorfiets geproduceerd in een genummerde serie met het progressieve nummer en de modelnaam op het billet aluminium stuur.

Desmosedici Stradale R

Het hart van de Panigale V4 R is de nieuwe 998 cc Desmosedici Stradale R, een motorblok die een maximum toerental van 16.500 tpm kan bereiken in de zesde versnelling (16.000 in de andere verhoudingen) en een maximumvermogen levert van 218 pk bij 15.500 tpm.

Ondanks alle verbeteringen levert de nieuwe Desmosedici Stradale R iets minder vermogen dan de vorige versie door de beperking van het uitlaatsysteem dat voldoet aan de strenge Euro-5 homologatienorm. Het volledige potentieel van dit motorblok komt echter tot uiting op het circuit door de montage van de race-uitlaat, waardoor hij 237 pk kan bereiken, 3 pk meer dan de voorganger.

Speciale olie

Bij de ontwikkeling van het motorblok van de nieuwe Panigale V4 R is ook een speciale olie ontwikkeld door Shell in samenwerking met Ducati Corse. De nieuwe performance olie garandeert een vermindering van de mechanische wrijving met 10% en leidt tot een toename van het maximumvermogen met nog eens 3,5 pk, wat oploopt tot +4,5 pk bij de begrenzer. Met de combinatie van race-uitlaat en speciale olie kan het maximumvermogen van de Panigale V4 R dus oplopen naar 240,5 pk. Slik!

Titanium drijfstangen

Voor het eerst worden op een straatmotorfiets ‘gun drilled’ titanium drijfstangen gebruikt, die in de lengterichting van de stang zijn geboord (gat met een diameter van 1,6 mm). Deze oplossing, die de doorvoer van olie van de kop naar het kleine uiteinde mogelijk maakt, verbetert de smering en de betrouwbaarheid in extreme omstandigheden.

Diamond Like Carbon

De zuigers van de Desmosedici Stradale R hebben een DLC-oppervlaktebehandeling (Diamond Like Carbon), een oplossing die in de MotoGP en Formule 1 wordt gebruikt en die de wrijving tussen zuiger en voering vermindert. De zuigers hebben ook een nieuwe geometrie die ze 5 gram lichter maakt (gelijk aan 2% van hun gewicht) en zo de traagheidskrachten vermindert, wat de betrouwbaarheid ten goede komt.

De andere wijzigingen betreffen een agressiever profiel van de inlaatnokken, in deze versie gekenmerkt door een grotere lift (1 mm) en gekoppeld aan nieuwe hoorns met variabele lengte, die in de korte configuratie 5 mm korter zijn. Deze wijziging verbetert de ademhaling bij hoge toerentallen en verhoogt zo het maximumvermogen in de configuratie met race-uitlaat.

Overbrengingsverhoudingen

De Panigale V4 R neemt dezelfde overbrengingsverhoudingen over als de motoren die deelnemen aan het WorldSBK-kampioenschap, zoals al het geval was bij de Panigale V4 S 2022, met een verlenging van de eerste (+ 11,6%), tweede (+ 5,6%) en zesde versnelling (+ 1,8%) ten opzichte van het vorige model.

De eerste versnelling wordt dus beter bruikbaar op het circuit, met als voordelen een betere motorbeheersing bij het remmen en een betere acceleratie bij het uitkomen van bochten. Bovendien zorgt de kleinere sprong tussen de eerste en tweede versnelling ervoor dat de Ducati Quick Shift – het onderwerp van een belangrijke evolutie van de strategie die de soepelheid bij elke openingsgraad van het gaspedaal verbetert – effectiever kan werken, waardoor de doeltreffendheid van het nieuwe racepatroon toeneemt.

Droge koppeling

De Desmosedici Stradale R in de versie 2023 is ook uitgerust met een nieuwe droge koppeling die is afgeleid van de ontwikkeling van de versie die in het WorldSBK wordt gebruikt door het officiële Ducati-team. De diameter en de axiale lengte zijn verminderd (-24 mm) en vooral het gewicht is met ongeveer 800 gram gedaald.

Track Evo

De grotere effectiviteit van de Ducati Panigale V4 R 2023 op het circuit is ook te danken aan de toepassing van alle elektronische evoluties die al op de Panigale V4 ’22 en ’23 waren geïntroduceerd, met de uitbreiding en evolutie van de Power Modes, het nieuwe ‘Track Evo’ display op het dashboard, motorkaarten met kalibratie voor elke afzonderlijke versnelling, verfijningen van de Ducati Traction Control en het Ride By Wire systeem, maar ook de toepassing van de Engine Brake Control EVO 2 strategie, de nieuwe strategie voor de DQS en de update van de koelventilatorregeling.

Om de Panigale V4 R nog sneller en beter inzetbaar in de racerij te maken, is de Power Mode logica die al met succes op de Panigale V4 en V4 S is geïmplementeerd overgenomen, uiteraard met kalibraties speciaal voor de Desmosedici Stradale R motor.

Vier motorblokstrategieën

Er zijn vier motorblokstrategieën: Full, High, Medium en Low. Full en Low zijn nieuw ontworpen, terwijl de High en Medium configuraties zijn herzien. In de Full Power Mode komt het volledige potentieel van de motor tot uiting met koppelcurves zonder elektronische filters, behalve in de eerste versnelling. Voor de Medium en High Power Modes is een nieuw Ride by Wire map management systeem ontwikkeld met specifieke kalibratie voor elk van de zes versnellingen, waardoor de rijder altijd een optimale aandrijving krijgt telkens als het gashendel wordt opengedraaid.

De Low Power Mode daarentegen is ontworpen voor het rijden op de weg of op een ondergrond met weinig grip, waarbij het maximumvermogen van de motorfiets wordt beperkt tot 160 pk en de gasrespons bijzonder beheersbaar is.

De gebruiksparameters van de motorfiets kunnen nog beter worden bekeken dankzij de nieuwe dashboard graphics , die zich onderscheiden door een herziene verdeling van de functies van de waarschuwingslampjes buiten het scherm. De belangrijkste wijziging op de Panigale V4 R, die al op de V4 S werd geïntroduceerd, betreft de interface, die evolueert door de toevoeging van een nieuwe, door de MotoGP-rijders ontwikkelde infomodus met de naam ‘Track Evo’, die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande ‘Road’ en ‘Track’.

Engine Brake Control

De Ducati Panigale V4 R beschikt verder over Engine Brake Control (EBC) EVO 2. Dit elektronische motorremmanagementsysteem heeft een verschillende kalibratie per versnelling op elk van de drie selecteerbare niveaus. De strategie werd ontwikkeld om de intensiteit van de motorrem te optimaliseren in functie van de belasting van de achteras.

Ducati Quick Shift

De Panigale V4 R gebruikt een nieuwe strategie voor de Ducati Quick Shift (DQS) die de soepelheid van het schakelen verbetert bij elke graad van opening van de gashendel, zowel wanneer deze gedeeltelijk open staat als wanneer deze volledig open staat. Bij gedeeltelijk geopende gasklep werkt de strategie zowel door middel van een onderbreking van de vorige strategie als met een vermindering van de aanloop, waardoor de actie soepeler verloopt bij gebruik op de weg dankzij de afwezigheid van het uitzetten en opnieuw starten van de motor. Bij vol gas schakelen, typisch voor circuitgebruik, is de DQS-strategie verfijnd met een evolutie van de koppelteruggavefase die de motorfiets meer stabiliteit garandeert en een homogenere en dus efficiëntere rit in de rondetijd.

Naast deze wijzigingen is er ook een update van de regelstrategie van de koelventilator, die nu een beter beheer van de bedrijfstemperaturen mogelijk maakt en tevens de ophoping van warmte, typisch voor het einde van circuitsessies, vermindert. Bovendien garandeert deze strategie meer thermisch comfort voor de rijder bij de typische snelheden voor gebruik op de weg.

Speciale software

Voor degenen die de Panigale V4 R alleen op het circuit gebruiken, heeft het bedrijf uit Bologna de specifieke Ducati Performance DTC EVO 3 software ontwikkeld voor slicks en regenbanden (verkocht als accessoire, waardoor de V4 R niet is goedgekeurd voor gebruik op de weg), die het nu ook mogelijk maakt om het knipperen van het achterlicht te activeren, zoals vereist door het racereglement in geval van regen, en die de Street Riding Mode vervangt door een Rain Mode die speciaal is ontworpen voor gebruik op natte oppervlakken.

Om het rijgevoel bij het openen en bedienen van de gashendel te verbeteren, is gekozen voor een nieuwe gashendelbesturing die 50% compacter is en gekenmerkt wordt door radiale en axiale spelingen die tot een minimum zijn teruggebracht, en die vrijwel geen initiële stationaire slag heeft. Tot slot is er, net als bij racemotoren, een pitlimiter om de snelheid bij het verlaten en betreden van de pitstraat te beperken.

Hardware Ducati Panigale V4 R

De Panigale V4 R blijft gebaseerd op het ‘Front Frame’ en de enkelzijdige aluminium achterbrug van de Ducati Panigale familie. Het is mogelijk om de hoogte van het achterbrugscharnier in 4 posities in stappen van 2 mm in te stellen.

Öhlins

Om de wendbaarheid, het rijdersgevoel en de grip te vergroten, volgt het chassis van de Panigale V4 R ook de evolutionaire richting die de Panigale V4/V4 S met het model 2022 heeft gevolgd, met behoud van de volledig mechanische afstelling van de vering. Aan de voorzijde vergroot de Öhlins NPX25/30 drukvork zijn veerweg met 5 mm ten opzichte van de vorige “R”. Deze technische oplossing, gecombineerd met een Öhlins TTX36 schokdemper waarvan de middenafstand gaat van 312 naar 316 mm en een standaardinstelling van het achterbrugscharnier in de +1 positie, verhoogt de achterhoogte met 20 mm. Op die manier wordt een hoger zwaartepunt bereikt en dus een grotere wendbaarheid bij het ingaan van bochten en het veranderen van richting.

Schokdemper

De toepassing van een minder stijve veer voor de schokdemper (van 105 N/mm naar 80 N/mm) en een lagere belasting op de grond aan de voorzijde als gevolg van de langere veerweg van de voorvork, alsmede de verbetering van het vermogen om het asfalt te “kopiëren”, accentueert de belastingoverdracht door gebruik te maken van de grotere negatieve slag van de ophanging, waardoor de grip en het gevoel bij het ingaan van bochten toenemen. Tegelijkertijd zorgt de grotere veerweg van de voorvork ervoor dat het voorwiel contact houdt met het asfalt, zelfs bij een sterkere belastingoverdracht naar achteren tijdens het accelereren, terwijl de positie van het scharnierpunt van de achterbrug het anti-squat-effect versterkt door de stabiliteit, de precisie en het vermogen om het traject bij het uitkomen van bochten te handhaven. Ten slotte is de achterschokdemper, om de kalibratie te versnellen en te vereenvoudigen, uitgerust met een hydraulische stelschroef voor de voorbelasting.

Brandstoftank

Ook de bovenbouw van de Ducati supersportmotor is vernieuwd, met de toepassing van een tank van geborsteld aluminium met een tot 17 liter verhoogde inhoud en een profiel dat de armen en benen van de rijder beter ondersteunt bij het remmen en in de bochten. De wijzigingen aan de tank komen bovenop een platter zadel, met een kleinere hoeveelheid schuim en met een andere bekleding, die enerzijds een grotere bewegingsvrijheid in de lengterichting garandeert en anderzijds de rijder helpt om stabieler te worden wanneer dat nodig is.

Aerodynamisch pakket

Op de Ducati Panigale V4 R is ook het aerodynamische pakket herzien met het oog op meer efficiëntie: de nieuwe vleugels met twee elementen (hoofd- + klepvleugels) garanderen dezelfde aerodynamische belasting, maar zijn compacter en dunner (respectievelijk 40% en 50%).

Om de koeling van het motorblok te verbeteren en zijn prestaties bij extreem gebruik op het circuit te stabiliseren, is de kuip gewijzigd wat betreft de lay-out van de afzuigkappen in het onderste gedeelte, en voldoet hij aan het reglement van het World Superbike Championship. Ook in het onderste gedeelte, aan de linkerkant, bevindt zich een luchtinlaat om de sensor van de Ducati Quick Shift te koelen.

Accessoires

Om de efficiëntie bij circuitgebruik verder te verhogen, biedt Ducati Performance een breed scala aan accessoires om de Panigale V4 R te vervolledigen en te verfraaien . Het begint met het Akrapovič titanium volledig uitlaatsysteem met dubbele demper onder het zadel, dat de toch al lage gewicht/vermogensverhouding van de V4 R verbetert dankzij een gewichtsbesparing van 5 kg ten opzichte van het standaardsysteem en de toename van het vermogen tot 237 pk. De uitlaat wordt geleverd met een specifieke mapping waarmee alle DTC-, DWC-, DPL- en DSC-parameters worden aangepast aan de nieuwe prestaties van de motorfiets.

Verdere verlichting is mogelijk door de montage van magnesiumvelgen, die een besparing van 0,7 kg (- 10%) garanderen ten opzichte van de reeds lichte gesmede originele velgen, waardoor alle aspecten van de dynamiek en vooral de wendbaarheid bij het ingaan van bochten en het veranderen van richting worden verbeterd.

Verstelbare aluminium voetsteunen

Om de rijpositie beter aan te passen zijn er verstelbare aluminium voetsteunen beschikbaar, ontwikkeld door Ducati Corse in samenwerking met Rizoma. Ze zijn uitgerust met scharnierende rem- en schakelpedalen om het risico op breuk bij een slippartij te minimaliseren en ze maken gebruik van de standaard DQS, die zowel als traditionele shifter als als reverse/racing shifter kan worden geconfigureerd.

Het Pit Stop-accessoirepakket omvat bandenwarmers en garagestandaards, zodat u uw circuitsessies in de beste omstandigheden kunt benaderen. Wie Slick- of Regenbanden wil gebruiken, kan kiezen voor de DTC EVO 3-software, die de specifieke kalibraties van de elektronische besturing introduceert.

Om de Panigale V4 R verder te verfraaien is het ook mogelijk om een of meer van de koolstofvezel componenten voor de bovenbouw te nemen, van het achterspatbord tot beschermingen voor het frame, de achterbrug, het tandwiel en het carter, en zelfs tot details als de kanalen voor de koeling van de voorremmen, die de prestaties op het circuit verbeteren en het remmen efficiënter en consistenter maken

Vanafprijs in België en Nederland

De prijs van de nieuwe Panigale V4 R bedraagt € 43.990 in België en € 49.790 in Nederland. Een stevig prijskaartje dus, maar je krijgt dan ook wel een zeer speciale machine.

Ducati Panigale V4 R 2023