Autonieuws Fun Klassiekers

Deze Peugeot 205 op Marktplaats kost €375.000 en dat is geen gekke prijs

mei 12, 2023

Legendarische modellen

Anno 2023 lijkt het een onrealistische combinatie, maar begin jaren tachtig was het vrij normaal. Men neemt een productiemodel – het liefst een goedkope, compacte auto – en stopt een grote motor achter de voorstoelen. Het resultaat: een compacte, wendbare machine die serieus talent vereist om op de weg te houden. Op deze manier ontstonden diverse legendarische modellen, zoals de Austin Metro 6R4, Renault R5 Turbo en de auto in dit artikel, de Peugeot 205 T16.

Nauwelijks regels

In 1982 besloot de autosportfederatie FIA om een nieuwe rallyklasse in het leven te roepen. Deze zogenoemde ‘Group B’-klasse was een competitie waarbij er nauwelijks regels waren. De enige harde eis die er was, was dat fabrikanten minimaal 200 straatauto’s moesten bouwen van hun competitief model. Deze nieuwe rallyklasse trok de aandacht van veel autofabrikanten, omdat het reglement de kans bood hun technische kennis maximaal te benutten. Het gevolg waren exotische, bloedsnelle auto’s met achter- of vierwielaandrijving die op grind even snel waren als een Formule 1-auto op asfalt. Van Lada tot Ferrari, elke fabrikant dook in het Group B-klassement, zo ook Peugeot.

Wendbare rallymachine

Het merk met de leeuw had een al een lange rallyhistorie en met het nieuwe Group B-klassement ontstond de perfecte mogelijkheid om de bekendheid van de nieuwe 205 te vergroten. Het resultaat was de 205 Turbo 16: een auto die lijkt op de Peugeot 205, maar er technisch weinig mee van doen heeft. Achter de voorstoelen ligt tussen een stevig buizenchassis een 1.775 cc viercilinderturbomotor met 350 pk (later 500 pk). De hele carrosserie werd verbreed en vierwielaandrijving werd toegevoegd. Met een leeggewicht van slechts 910 kilo was de kleine leeuw een razendsnelle en wendbare rallymachine.

Succesvolle rallyauto

De 205 Turbo 16 bleek een van de meest succesvolle rallyauto’s van het decennium, met twee wereldtitels als gevolg. De Group B-auto’s werden echter met de jaren steeds sneller, wat resulteerde in steeds meer (dodelijke) ongelukken. De vermogens groeiden tot soms wel 1.000 pk, terwijl de veiligheid achterwege bleef. In 1987 werd het Group B-kampioenschap verboden na een dodelijk ongeluk tijdens de Rally van Portugal. Peugeot nam stilletjes afscheid van het kampioenschap en wist met aangepaste T16’s daarna nog twee keer de Dakar-rally te winnen.

Onschatbaar

Het Group B-klassement was een unieke periode in de autosport en de homologatiemodellen van de auto’s die toen reden, zijn vandaag de dag gewilde collectors items. Zo ook deze 205 Turbo 16 die te koop staat in het Noord-Hollandse Burgerveen. De auto kwam in handen van een verzamelaar die er twee decennia voor zorgde. Op de teller staat 40.000 kilometer en de auto heeft net een setje nieuwe Michelin-sloffen gekregen. De vraagprijs is stevig voor een auto met 200 pk, maar je koopt wel een onschatbaar stuk rallyhistorie voor dat geld.

Klik hier voor de advertentie van deze unieke auto.