Achtergrond Autonieuws

De Porsche 930 Turbo: icoon uit de jaren ’70 en ’80

april 5, 2023

Hoe zat het ook alweer met de naam?

De Porsche 930 is een legendarische sportwagen. Hoewel de 930 een eigen naam en modelnummer heeft, is het feitelijk een variant van het 911 G-model. Dit kan leiden tot verwarring, omdat de term ‘911 Turbo’ nog niet gebruikt werd in die tijd. De Porsche 930 wordt vaak Turbo genoemd, terwijl de auto in feite niet zo heet. Vanaf de Porsche 964 werd de turbovariant ook echt aangeduid met de naam Turbo. De Porsche 930 werd geproduceerd van 1975 tot 1989 en was de eerste Porsche met turbo die op grote schaal beschikbaar was voor het publiek. Het model is beroemd geworden vanwege zijn brute kracht, kenmerkende uitstraling en (voor die tijd) hoge prestaties. Het blijft een favoriet onder autoliefhebbers over de hele wereld.

The Widowmaker

Hoewel de Porsche 930 beroemd is vanwege zijn indrukwekkende prestaties, staat de auto ook bekend als een uitdagende en potentieel gevaarlijke auto om te besturen. Het model werd geproduceerd in een tijd waarin rijhulpmiddelen zoals tractiecontrole en elektronische stabiliteitscontrole nog niet bestonden. Kortom: je moest weten wat je deed. Alle power ging zonder ‘filters’ richting de achterwielen. Door het hoge koppel van de turbomotor was de auto ook gevoelig voor overstuur, helemaal als de turbo zijn druk had opgebouwd. Er was namelijk sprake van een turbogat: de tijd die de turbo nodig heeft om volledig op krachten te komen. Als de druk eenmaal was opgebouwd, kwam het vermogen ‘ineens’ vrij.

Met andere woorden: de Porsche 930 Turbo heeft een bestuurder nodig die van wanten weet. Natuurlijk was dat niet altijd het geval. Om die reden zijn er al behoorlijk wat exemplaren afgeschreven. Er zijn diverse enkele ernstige ongevallen zijn gebeurd met de Porsche 930. Het resultaat van al die ongevallen? De auto kreeg een gepaste bijnaam: ‘The Widowmaker’.

Porsche 930 Turbo

Specificaties

De Porsche 930 was uitgerust met twee soorten motoren. Vanaf 1975 tot 1977 was er de 3,0-litermotor en later de 3,3-liter zescilinder boxermotor met een turbocompressor die in staat was om 300 pk te produceren in de latere jaren van de productie. Genoeg power voor een indrukwekkende 0-100-tijd van ongeveer 5 seconden en een topsnelheid van 260 km/u. Naast de coupéversie was de Porsche 930 ook beschikbaar als Targa met een uitneembaar dakpaneel. Hoewel de auto potentieel gevaarlijk kon zijn, was het met de juiste chauffeur ook een uitstekende rijmachine met een haast briljante wegligging en precieze besturing. De Porsche 930 is om die reden nog altijd een favoriet onder autoliefhebbers en coureurs over de hele wereld.

Fotografie: YN Automotive