Autonieuws

De nieuwe Toyota Prius (2023) is supersexy!

november 16, 2022

Vijfde generatie Toyota Prius (2023)

Maak kennis met de vijfde generatie Toyota Prius (2023). De gestroomlijnde basisvorm van eerdere generaties is behouden, maar Toyota geeft er wel een compleet nieuwe invulling aan. De nieuwe Toyota Prius ziet er zowat sexy en sportief uit dankzij een coupéachtig silhouet. De carrosserie is zeer gestroomlijnd om de luchtstroom te optimaliseren en draagt bij aan de efficiëntie, wegligging en stabiliteit van de auto.

Nieuw Prius-logo

Door de totale hoogte met 50 mm te verlagen, het hoogste punt van het dak naar achteren te verplaatsen en wielen met een grotere diameter – tot 19 inch – toe te passen, ontstaat een glad, strak silhouet. De opvallende vorm wordt versterkt door een 50 mm langere wielbasis in vergelijking met de vorige generatie. Tegelijkertijd is de totale lengte teruggebracht met 46 mm. De breedte is met 22 mm toegenomen ten opzichte van zijn voorganger. De koplampen hebben een kenmerkende ‘hammerhead’-vorm gekregen. Het achteraanzicht wordt geaccentueerd door een driedimensionaal lineair lichtelement en het nieuwe Prius-logo.

Niet elektrisch, wel een plug-in hybride

De zuinige aandrijflijn is gebleven. De nieuwe generatie wordt in Europa uitsluitend als Plug-in Hybrid geleverd. Volledig elektrisch is de nieuwe Prius dus niet. Dat is een bewuste keuze van Toyota. “Toyota zet zich in voor koolstofneutraliteit. De hybridetechnologie blijft een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van koolstofuitstoot en de overgang naar zero emission“, aldus de woordvoerder. De nieuwe Toyota Prius Plug-in Hybrid versterkt volgens het merk ook de diversiteit in het aanbod aandrijflijnen.

Aandrijflijn vijfde generatie Toyota Prius 2023

Toyota combineert een elektromotor met een 2,0-liter benzinemotor, goed voor een gecombineerd vermogen van 223 pk (164 kW). De 2,0-litermotor produceert 148 pk (111 kW). De nieuwe 160 pk (120 kW) transaxle-motor brengt het systeemvermogen naar 223 pk. De huidige generatie Prius PHEV heeft 122 pk (90 kW), dus de nieuwe Prius gaat er qua power flink op vooruit.

13,6 kWh lithium-ion batterij

De EV-actieradius is ruim 50% groter dan die van de huidige generatie. Dit is mogelijk dankzij een nieuwe 13,6 kWh lithium-ion batterij. Een geoptimaliseerde verpakking van de batterij is mogelijk dankzij cellen met een hogere energiedichtheid. Het batterijpakket is zodoende compact genoeg om onder de achterbank te worden geplaatst, met een lager zwaartepunt als gevolg. Via zonnecellen op het dak is de batterij op te laden, maar ook met een normale stekker.

Tweede generatie GA-C-platform

De nieuwe Prius is gebouwd op het tweede generatie GA-C-platform van Toyota’s New Global Architecture (TNGA). Dit platform biedt meer ruimte, maar ook een sportiever rijgedrag. De zitpositie is lager. De ruime cabine maakt gebruik van de nieuwe driedelige ‘Island Architecture’-indeling voor een opgeruimd en ruim interieur, bestaande uit de omgeving, de bestuurdersmodule en het zwevende instrumentenpaneel. Displays en bedieningselementen zijn op vertrouwde locaties geplaatst.

Toyota Prius 2023 - interieur

Conventioneel interieur voor Toyota Prius 2023

In het vrij conventionele interieur – helemaal niet erg overigens – bespeuren we een 7-inch TFT LCD-scherm en een nieuw ontworpen instrumentenpaneel met een strakke lay-out. De verlichting van het instrumentenpaneel is gekoppeld aan meldingen van Toyota Safety Sense en drukt waarschuwingen uit door middel van kleurveranderingen.

De vijfde generatie Toyota Prius verschijnt in het tweede kwartaal van 2023 in Europa. Tegen die tijd volgen ook de prijzen en maken wij een uitgebreide review.Toyota Prius - vijfde generatie