Autonieuws

De nieuwe Renault Scenic E-Tech electric: alle details!

september 4, 2023

CMF-EV platform

De nieuwe Renault Scenic E-Tech electric is gebouwd op het CMF-EV platform. Dit platform is ontwikkeld door de Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Alle merken binnen die alliantie maken er dus gebruik van. Voor Renault is de Scenic E-Tech electric een cruciale auto in de toekomstplannen van het merk. “Hij belichaamt als eerste productieauto het streven van Renault Group om een autofabrikant van de volgende generatie te worden, aan de hand van drie pijlers: het milieu, veiligheid en inclusie”, zo stelt het merk.

Van MPV naar crossover

De eerste generatie Renault Scenic verscheen ongeveer dertig jaar geleden, in 1996. Toen was het nog de Renault Mégane Scénic, een compacte MPV. Dat is nu anders. De nieuwe Scenic is wat je noemt een C-segment crossover. Als consumenten zijn de specificaties natuurlijk ontzettend belangrijk. Laten we dan ook eens beginnen met het delen van specificaties van de nieuwe Renault Scenic E-Tech electric.

Renault Scenic E-Tech electric

Renault Scenic E-Tech electric: varianten

Standard range

High range

Afmetingen en gewicht

Twee accupakketten

Zoals je hebt kunnen lezen, verschijnen er dus twee motorvarianten op de markt. Elke motorvariant heeft een eigen accu. De basisversie heeft een actieradius van 420 kilometer volgens de WLTP-testnorm, daar waar het topmodel met 220 pk sterke elektromotor op papier 620 kilometer kan rijden.

Deze batterijen zijn tot in de kleinste details geoptimaliseerd. Daarmee passen ze niet alleen perfect in het CMF-EV platform, maar leveren ze ook uitstekende prestaties. De 87 kWh-versie bestaat uit 12 modules van elk 16 cellen, verdeeld over twee lagen. De 60 kWh-versie bestaat uit 12 modules met elk 24 cellen, eveneens verdeeld in twee lagen. De modules in deze batterijen kunnen eenvoudig worden vervangen en afzonderlijk worden gerepareerd.

De batterij heeft een 6% hogere energiedichtheid dan die in de Megane E-Tech electric. Er is gekozen voor lithium-ion NMC-batterijen (Nikkel, Mangaan, Kobalt) van LG, die meer nikkel en minder kobalt bevatten. Remenergie wordt opgeslagen in de batterij en vervolgens benut om het passagierscompartiment te verwarmen via een warmtepomp, standaard in alle versies van de Scenic E-Tech electric.

Renault Scenic E-Tech electric

Snel opladen

De batterijtechniek van de Scenic E-Tech electric staat garant voor korte laadtijden. Zo biedt hij een 22 kW 3-fasen AC-boordlader en is hij geschikt voor een DC-snellaadvermogen tot 130 kW. Op basis van Google Maps zorgt het systeem er automatisch voor dat de batterij zich in een optimale toestand verkeert zodra je het in de app geselecteerde oplaadpunt nadert. Als de batterij bij aankomst op ideale temperatuur is, is die sneller en efficiënter op te laden.

Het verlagen van de optimale temperatuur van de batterij naar 25 graden Celsius en het aanpassen van de chemische samenstelling van de batterij geeft de Scenic E-Tech electric optimale laadprestaties. Voortaan toont het systeem een verbeterde laadcurve en een langer ‘plateau’. Dit betekent in de praktijk dat een laadstop van slechts 30 minuten genoeg energie in de batterij brengt voor 2 uur aan snelwegkilometers. Dit vereist wel een DC-snellader langs de snelweg (equivalent van ongeveer 50 kWh bij een laadsnelheid van 150 kW).

Logo Renault

Vier niveaus van regeneratief remmen

De Scenic E-Tech electric biedt vier niveaus van regeneratief remmen. In de Drive-modus begint de auto met regeneratief remmen zodra je je voet van het stroompedaal haalt. De elektromotor fungeert dan direct als generator en zet bewegingsenergie om in elektrische energie, die wordt opgeslagen in de batterij.

Afhankelijk van de persoonlijke wensen en de gekozen route kun je met behulp van twee peddels achter het stuurwiel het gewenste regeneratieniveau selecteren. Die variëren van niveau 0 (geen regeneratie: de auto blijft zonder extra weerstand doorrollen bij gas los, zoals gewenst op de snelweg), tot niveau 3 (maximale regeneratie, ideaal voor in stadsverkeer) waarbij de remmen werking van de generator zodanig krachtig is, dat je de conventionele remmen in stadsverkeer nauwelijks hoeft te gebruiken. Met andere woorden: iedere keer als het stroompedaal wordt losgelaten, win je energie terug. Daarmee kan de actieradius van de Scenic E-Tech electric worden geoptimaliseerd.

Renault Scenic e-tech Electric achterkant

Wielbasis en korte overhangen

Als we kijken naar de afmetingen, dan valt op dat deze Renault met een lengte van 4,47 meter nog altijd vrij compact is gebleven. De wielbasis van 2,78 meter is 10 centimeter langer dan die van de Megane E-Tech electric. De auto heeft verder zeer korte overhangen voor en achter en de wielen zijn op de uiterste hoeken van de carrosserie geplaatst. Dankzij de vlakke vloer zijn grote 19- en 20-inch wielen mogelijk. De passagiers achterin hebben evenveel been- en hoofdruimte als in de beste C-segment familieauto’s.

Glazen Solarbay panoramisch dak

De nieuwe Scenic is uitgerust met een glazen Solarbay panoramisch dak, dat is ontwikkeld in samenwerking glasmaker Saint-Gobain. Dankzij AmpliSky-technologie is een conventioneel zonnescherm om het glas te verduisteren niet nodig: met behulp van elektrische velden verplaatsen moleculen zich door het glas, waardoor binnen enkele seconden het complete glasoppervlak (of delen) beschermt tegen de zon en verduistert. Renault is de eerste autofabrikant voor de massamarkt die dit dak gebruikt met de functie voor gedeeltelijke verduistering.

glazen Solarbay panoramisch dak

Keuze uit vier instellingen

De bestuurder en passagiers kunnen kiezen uit vier instellingen: geheel licht, geheel ondoorzichtig, licht aan de voorzijde en ondoorzichtig aan de achterzijde, en omgekeerd. En het is praktischer dan een standaard sluiter. Zo kunnen de passagiers achterin bijvoorbeeld beslissen om het dak in hun ruimte lichter of ondoorzichtiger te maken, ongeacht wat de mensen voorin willen. En ze kunnen Solarbay allemaal moeiteloos met hun stem bedienen met behulp van Google Assistant, of instellen met een knop bij de plafondlamp. De segment-voor-segment animatie maakt indruk op de passagiers.

Lichter en dus duurzamer

Naast dat het de binnentemperatuur aanzienlijk aangenamer houdt en de keuze biedt hoeveel licht er binnen komt, heeft het glazen panoramadak van Solarbay een kleinere ecologische voetafdruk dan een standaard aangedreven dakraam. Zo is het 6 tot 8 kilogram lichter, omdat er het geen gebruik wordt gemaakt van rails, bekleding of een motor, wat dus helpt het energieverbruik te verlagen. Omdat ongeveer 50% van al het glas uit primaire grondstoffen bestaat en de rest uit afval van vlakglas- en autoruitenproductie en het gewicht en de hoogte ervan zijn geoptimaliseerd, is dit dak ontworpen met het oog op meer circulariteit en dus meer duurzaam. Het unieke ontwerp maakt het eenvoudig te repareren en alle onderdelen kunnen afzonderlijk worden vervangen. Bovendien kan aan het einde van de levensduur meer dan 90% van het glas worden gerecycled.

Voorkant Renault Scenic E-Tech electric

Zes carrosserkleuren

Renault levert de Scenic E-Tech electric met keuze uit zes carrosseriekleuren: rouge flamme, bleu nocturne, noir étoilé, gris schiste metallic en blanc glacier. De zesde kleur – gris schiste satin – is exclusief voor de Esprit Alpine. Afhankelijk van de uitvoering is voor een nog persoonlijker tintje ook een tweekleurige afwerking mogelijk, waarbij het dak en de dakstijlen zijn uitgevoerd in noir étoilé of gris schiste metallic in combinatie met een andere kleur voor de carrosserie.

Het duurzame randje

De nieuwe Renault Scenic E-Tech electric baant de weg, met tot wel 24% van zijn massa afkomstig uit recyclingstromen, inclusief verschillende gesloten kringlopen waarbij resten worden omgezet in nieuwe onderdelen van hetzelfde materiaal.

De metalen componenten van de Scenic E-Tech electric, zoals het platform, de carrosserie, assen en delen van het onderstel, bestaan gemiddeld voor 37% uit gerecycled materiaal. De motorkap en de portieren zijn van maximaal 80% gerecycled aluminium. Het aluminium wordt verwerkt in een gesloten kringloop. Zo worden restjes tijdens snijwerkzaamheden gesorteerd en samengeperst, waarna er in de fabriek nieuwe onderdelen van gemaakt worden.

6 duurzame eigenschappen van de nieuwe Renault Scenic E-Tech electric

  1. De materialen van het dashboard bestaan uit maximaal 80% gerecycled materiaal (polypropyleen afkomstig van industrieel afval). De afwerking van het dashboard is voor 43% bio-gebaseerd (kenaf, een plant die een vezel oplevert die vergelijkbaar is met jute).
  2. 51% van de bekleding van het stuurwiel is bio-gebaseerd: 25% is PVC gemaakt van ricinusolie, 26% is katoen inslag.
  3. Het dashboard is voor 26% gemaakt van gerecycled plastic, staal en andere materialen (zowel zichtbaar als niet zichtbaar).
  4. De opbergvakken in de deurpanelen bestaan voor 45% uit gerecyclede vezels.
  5. De vloermatten bestaan voor 54% uit gerecyclede plastic flessen.
  6. De stoelbekleding in de uitvoeringen Techno en Esprit Alpine is voor 100% gemaakt van gerecyclede stof, en in de Iconic-uitvoering voor 87%. De Esprit Alpine gebruikt stof die is vervaardigd uit gerecyclede plastic flessen (80%) en autogordels (20%).

Deze gesloten recycling helpt mee om de CO2-uitstoot tijdens de productie van auto’s te verminderen en om de voorraad van materialen betrouwbaarder te maken. Bovendien zorgt het gebruik van aluminium voor minder gewicht, wat gunstig is voor de efficiëntie.

Leder? Helaas pindakaas

Geheel in lijn met het duurzamere karakter van de nieuwe Scenic E-Tech electric is dit model ook geheel vrij van leder. Het stuurwiel is bekleed met een gecoate stof met bepaalde structuur die aanvoelt als leder, maar dan zonder het gebruik van dierlijk materiaal. Voor de stoelbekleding worden gerecyclede vezels gebruikt. Deze materialen hebben een kleinere voetafdruk op het milieu en bieden een vergelijkbare kwaliteit, gevoel en comfort als echt leder. Renault bevestigt dat het gebruik van leder tegen 2025 volledig is uitgefaseerd.

Logo Scenic

Gerecycled glas

Het recyclen gaat verder. Renault maakt in de nieuwe Scenic E-Tech electric namelijk ook gebruik van gerecycled glas. Zo vindt het verduisterende Solarbay glazen dak, dat is ontwikkeld in samenwerking met Saint-Gobain, ook zijn weg naar de Scenic E-Tech electric. Van het glas in het dak is slechts 50% gemaakt van primaire grondstoffen. De rest is gemaakt van afval van de productieprocessen van vlakglas en autoruiten.

Interieur nieuwe Renault Scenic E-Tech electric

De vele slimme opbergruimtes in deze gezinsauto zijn samen goed voor 38,7 liter. Tot de opbergruimten behoren het dashboardkastje (4 liter), de portiervakken (13,6 liter), een grote, open opbergruimte op de middenconsole (6,6 liter) met twee grote bekerhouders (2 liter) en een vak onder de armsteun (3,4 liter) voor sleutels en andere voorwerpen. Deze middenarmsteun schuift 70 millimeter naar voren en naar achteren, waardoor het extra comfortabel is voor de bestuurder en de passagier voorin. Er is ook voldoende opbergruimte onder het centrale display, inclusief een inductielader voor smartphones. De opbergzakken achter de voorstoelen (elk 2,4 liter) bieden handige ruimte voor bijvoorbeeld tijdschriften of elektronische apparaten, zoals een tablet of smartphone.

Opvallende armsteun achtering

De nieuwe armsteun achterin valt ook op. Deze heeft twee draaibare armen bij elk van de passagiers. Verder is deze ontworpen om verbonden te blijven en voor de multimedia-apparaten die het leven aan boord nog aangenamer maken. Deze hightech armsteun heeft twee USB C-poorten, een opbergruimte (3,6 liter) voor tablets en smartphones, bekerhouders en twee uitklapbare schermstandaards. Er is bovendien een ski luik aanwezig om lange voorwerpen mee te nemen zonder de achterbank neer hoeft te klappen. 

Echt hout!

In de Iconic-uitvoering sieren lindehouten panelen het dashboard en de deurpanelen. Het geeft het interieur een gezellige, stijlvolle uitstraling. Het hout is FSC-gecertificeerd, wat aangeeft dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Interieur

OpenR Link multimediasysteem

De Renault Scenic E-Tech electric beschikt ook over het OpenR Link multimediasysteem met ingebouwde software van Google, draaiend op Android Automotive OS 12. Meer dan vijftig apps zijn beschikbaar via Google Play – variërend van muziekquizzen, familiegames en reisplanning – om optimaal gebruik te maken van de tijd in de auto. Het systeem is ook compatibel met Android Auto en Apple CarPlay, en werkt via een kabelverbinding of als een draadloos systeem. Software-updates vinden over-the-air plaats.

De OpenR digitale cockpit springt direct in het oog dankzij de twee naast elkaar geplaatste beeldschermen in L-vorm: een 12,3-inch horizontaal TFT-scherm voor het instrumentencluster en een 12-inch scherm centraal op het dashboard.

Veiligheidssystemen

De Renault Scenic E-Tech electric heeft verschillende veiligheidstechnologieën. Denk aan adaptieve cruise control, een botspreventiesysteem met herkenning van fietsers en voetgangers, een rijstrookassistent, dodehoekbewaking, snelheidsbordenherkenning maar ook systemen als QRescue Renault, SD Switch en Fireman Access.

Marktintroductie Renault Scenic E-Tech electric

De assemblage vindt plaats in de fabriek in Douai (ElectriCity). De marktintroductie staat gepland voor begin 2024.


Renault Scenic E-Tech electricRenault Scenic E-Tech electric
Renault Scenic E-Tech electric


Renault Scenic E-Tech electric


Renault Scenic E-Tech electric


Renault Scenic e-tech Electric


Renault Scenic E-Tech electric
Renault Scenic E-Tech electric


Renault Scenic E-Tech electric