Achtergrond Autonieuws

De elektrische auto van 10 mille komt uit Zweden: Luvly O

mei 1, 2023

Luvly O is slim ontworpen

Gelukkig hoef je de Luvly O niet zelf in elkaar te schroeven, zoals bij veel IKEA-meubelstukken wel het geval is. De Luvly O is wel superslim ontworpen zodat ook het transport van de auto een fluitje van een cent is. In een standaard container passen liefst twintig exemplaren. Voor het produceren van de auto is 80 procent minder energie nodig ten opzichte van een reguliere elektrische auto. Een EV met een extra groen eco-randje dus.

Afmetingen Luvly O

De afmetingen dan. De Luvly O is 2,7 meter lang, 1,53 meter breed en 1,44 meter hoog. Daarmee is deze Luvly ongeveer 290 mm langer dan een Opel Rocks-e maar ook een volle 932 mm korter dan een Fiat 500. Het exterieurdesign is minimalistich. Opvallend is dat de wielen ‘buiten’ de auto staan. In het interieur is ruimte voor twee personen en 267 liter bagage.

Kleine accu en toch veel range

Dankzij een gewicht van minder dan 400 kilogram heeft de Luvly O een relatief kleine batterij nodig om toch een behoorlijke afstand te kunnen rijden. De kleine 6 kWh grote batterij zorgt voor een rijbereik van 100 kilometer. Dat klinkt anno 2023 als vrij weinig, maar vergeet niet dat 100 kilometer in stedelijk gebied best een grote afstand is. Bovendien is de batterij verdeeld in twee verwijderbare delen die thuis kunnen worden opgeladen. Het opladen van een module duurt één uur via een gewoon Europees stopcontact.

Ook veilig?

Is zo’n Luvly O ook een beetje veilig? Volgens de makers wel. In het ontwerp is rekening gehouden met energieabsorptiezones die de klap mooi opvangen en verdelen over de rest van het chassis. “LUV’s zijn gebouwd zoals Formule 1-auto’s, met impactzones en een sandwichcomposiet veiligheidsschaal die de passagiers beschermt. Deze technologie biedt verreweg de beste passieve veiligheid in zijn klasse en we werken er voortdurend aan om bij te dragen aan veiliger stadsverkeer, door onze eigen technologie te ontwikkelen en alternatieven aan te bieden voor auto’s van twee ton.”

Topsnelheid

De topsnelheid van de Luvly O is beperkt op 90 km/u, waardoor het voertuig dus op de snelweg mag rijden in Nederland. Via een smartphone-app is het mogelijk om op afstand inzicht te krijgen in de laadstatus van het voertuig, de locatie, om de verlichting te activeren of om de auto te laten claxoneren.

Prijskaartje van 10.000 euro

Luvly – gevestigd in het Zweedse Stockholm – maakt het al mogelijk om een exemplaar te reserveren, maar geeft nog geen duidelijkheid over de marktintroductie. Een genoemde prijs van 10.000 euro is in ieder geval verrassend scherp. Een Opel Rocks-e is er weliswaar al vanaf 8.500 euro, maar haalt slechts 45 km/u. Deze Luvly O mag gezien worden als een volwaardige auto.

Over de productie van deze O heeft het bedrijf al nagedacht. “Onze voertuigen worden gebouwd in Microfactories dicht bij de eindklant. Onze fabrieken zullen een zeer kleine voetafdruk hebben en ongeëvenaard lage kapitaaluitgaven. Fabrieken zullen binnen 3-6 maanden na investering operationeel zijn, waardoor een snelle wereldwijde implementatie mogelijk wordt.”

Luvly AB werd op 24 juni 2015 opgericht in Stockholm door Håkan Lutz (oprichter en CEO) en medeoprichters Bjorn Lindblom (voorzitter) en David Egertz (CTO).

Luvly O