Autonieuws

Chevrolet eAWD Corvette E-Ray is absurd snel

januari 18, 2023

Corvette E-Ray

Eerst een Corvette met middenmotor en nu een Corvette met elektropower. Tijden zijn aan het veranderen. Maar één ding is zeker: “Corvette is al sinds 1953 een uithangbord voor Chevrolet”, zegt Scott Bell, vice-president van Chevrolet. “De Corvette E-Ray is een nieuwe reden voor meer mensen om een Corvette te ervaren.”

Snelste Corvette ooit dankzij vierwielaandrijving

De 1.712 kilogram zware Corvette E-Ray is de snelste productie-Corvette in de geschiedenis, met een tijd van 0-96 km/u in slechts 2,5 seconden. De beroemde kwartmijl wordt al in 10,5 seconden afgelegd, met een snelheid van 209 km/u. Neem ‘de snelste productie-Corvette in de geschiedenis’ wel met een korreltje zout, want het gaat hier slechts om de 0-96-tijd. Qua topsnelheid zijn er snellere Corvettes.

Chevrolet Corvette E-Ray

Aandrijflijn Corvette E-Ray

Voor die cijfers is wel de nodige power nodig. Chevrolet combineert een 495 pk en 639 Nm sterke V8-motor met een 160 pk en 165 Nm sterke elektromotor. De V8-motor drijft de achterwielen aan en de elektromotor de voorwielen. De elektromotor haalt zijn energie uit een 1,9 kWh accupakket, gepositioneerd tussen de stoelen. Het systeemvermogen komt uit op 655 pk.

Stealth Mode

Je hoeft de batterij niet op te laden. De batterij wordt automatisch opgeladen via regeneratieve energie verkregen tijdens uitrollen en remmen, maar ook tijdens normaal rijden. De geëlektrificeerde aandrijflijn van de Corvette E-Ray kan ook zeer kleine afstanden volledig elektrisch rijden. Deze Stealth Mode is actief tot snelheden van maximaal 70 km/u.

Uitrusting

Chevrolet rust de eAWD Corvette E-Ray standaard uit met koolstofkeramische remschijven van Brembo, maar ook Magnetic Ride Control 4.0 met drie verschillende ophangingsinstellingen en 20- en 21-inch wielen met Michelin Pilot Sport all-season banden (Michelin Pilot Sport 4S zomerbanden zijn verkrijgbaar met een optioneel prestatiepakket). Ten opzichte van de normale Corvette is de carrosserie van de E-Ray 3,6-inch breder.

Marktintroductie

De verkoop van de 2024 Corvette E-Ray start in 2023 met een adviesprijs van 104.295 dollar voor de 1LZ coupé en 111.2954 voor de 1LZ cabriolet. De productie vindt plaats in GM’s Bowling Green Assembly-fabriek in Kentucky. Prijzen voor de Europese markt zijn nog niet bekend. Voor de Nederlandse markt kan de E-Ray-variant nog best interessant zijn, omdat de CO2-uitstoot van het model aanzienlijk lager is ten opzichte van de reguliere versie. Dat kan het nodige schelen aan BPM.
Chevrolet Corvette E-Ray