Autonieuws

Britse parkeerorganisatie: gewicht elektrische auto’s zorgt voor instortingsgevaar parkeergarages

december 20, 2022

Gevaarlijke situaties

Elektrische auto’s hebben ‘onder de motorkap’ geen zware benzine- of dieselmotor liggen, maar een compacte, lichte elektromotor. Maar door een flink accupakket zijn EV’s vaak loeizwaar. Een elektrische auto weegt soms wel 500 kilo meer dan een soortgelijk model met een traditionele aandrijflijn. Dit kan volgens de British Parking Association gevaarlijke situaties opleveren.

Ford Cortina

Volgens de Britse parkeervereniging zijn er in het Verenigd Koninkrijk namelijk zo’n 6.000 parkeergarages met meerdere verdiepingen, waarvan het merendeel gebouwd is volgens richtlijnen gebaseerd op het gewicht van populaire auto’s uit de jaren 70. Wat was het meest geliefde model in het Verenigd Koninkrijk in die tijd? Een Ford Cortina Mk 3.

Geen zwaargewicht

Elektrische auto’s zwaar

De verschillen tussen moderne auto’s en de Ford Cortina van toen zijn gigantisch. De Cortina is een sympathieke, maar trage bolide, die bovendien nog geen 1-ster zou halen bij een Euro NCAP-crashtest. Maar hij is niet zwaar en dat zijn moderne auto’s wél. Een doorsnee EV – zoals een Tesla Model 3 (1.819 kg) – weegt haast twee keer zoveel als een Cortina (960 kg). Auto’s met een reguliere aandrijflijn zijn ook flink aangekomen. Een nieuwe Volkswagen Golf weegt al snel 1.400 kilogram. Bovendien kiezen steeds meer mensen voor een grote, zwaar SUV. Het zijn dus niet alleen elektrische auto’s waar de BPA zich zorgen over zou moeten maken.

Controles

Chris Whapples, bouwkundig ingenieur en lid van de BPA: “Wanneer je het gewicht ziet van elektrische auto’s die uit de fabriek komen, begin je je af te vragen of de bestaande normen wel toereikend zijn. We hebben nog geen incident gehad, maar ik vermoed dat het slechts een kwestie van tijd is. We raden eigenaren van oudere parkeergarages aan om te controles uit te voeren.”

Lees ook: