Autonieuws

Bizar: katalysatordieven stelen voor honderden miljoenen euro’s aan katalysatoren

november 8, 2022

Opgepakt

Wanneer je nu denkt aan een mogelijke carrièreswitch, moeten we je toch even tegenhouden: De heren die dit in de VS geflikt hebben, zitten inmiddels in de cel. De groep van 21 verdachten heeft op grote schaal katalysatoren gestolen en daar groot geld mee verdiend. De Amerikaanse politie legde namelijk beslag op een hele hoop mooie goederen. Zo zijn er meerdere huizen, auto’s, en andere dure spullen in beslag genomen.

Ruim 500 miljard euro

Het stelen van de katalysatoren heeft de 21 boeven veel opgeleverd: er is voor maar liefst 545 miljoen dollar aan goederen in beslag genomen. Volgens het Department of Justice (het Amerikaanse Openbaar Ministerie) zouden deze spullen verdiend zijn met het verkopen van de gestolen katalysatoren. Een gestolen katalysator is in Amerika omgerekend ongeveer duizend euro waard, dus ze zullen er heel wat buitgemaakt hebben.

Opsporing

De 21 verdachten van de katalysatorbende zijn aan het licht gekomen door opvallende geldstromen. Zeker weten dat het gaat om katalysatordiefstal doet de Amerikaanse politie dus nog niet, maar dat zal onderzoek uitwijzen. De politie is nog opzoek naar beeldmateriaal om een heterdaadje te constateren, maar daar kunnen wij hier in Nederland niet aan meehelpen. Dat de dieven juist ervoor kiezen om katalysatoren te jatten, is best begrijpelijk. Binnen een minuutje heb je namelijk al duizend euro te pakken. De groep katalysatorboeven zijn niet de enigen die aan katalysatordiefstal doen: in Amerika is het een groot probleem, waar voorlopig nog geen einde aan lijkt te komen..