Achtergrond Lifestyle & Fun

Bestuurder rijdt 500 kilometer op de snelweg omdat cruise control niet uitgaat

december 12, 2022

Chinese auto’s veilig? Ja!

Chinezen kunnen inmiddels zeer degelijke auto’s bouwen. We schreven eerder deze week al over de sterrenregen bij recente Euro NCAP-crashtests. Chinese auto’s blijken soms zelfs veiliger dan Europese modellen. Toch komt er af en toe nog een Chinese auto slecht in het nieuws.

Haval H6

Het slechte nieuws komt dit keer uit China zelf. Daar moest een man namelijk ruim 500 kilometer geconcentreerd achter het stuur van zijn Haval H6 crossover blijven zitten, omdat hij de cruise control-functie niet uit kon schakelen. Wat hij ook probeerde, de auto bleef op de geprogrammeerde snelheid van 100 km/u rijden.

Leegrijden

De man, die in plaatselijke nieuwsberichten wordt aangeduid als de heer Luo, reed rondom de stad Zhuzhou in de provincie Hunan. Het cruise control-systeem was duidelijk in de war, waardoor zelfs de remmen niet reageerden op het rempedaal. Dit brak de man emotioneel, waardoor hij in paniek raakte en begon te huilen. Gelukkig kon hij zich herpakken en de snelwegpolitie bellen, die verschillende voertuigen bijeenriep en een escorte organiseerde voor het op hol geslagen voertuig. Er zat namelijk maar één ding op: op de snelweg blijven en de tank leegrijden. Na 500 kilometer was de tank uiteindelijk leeg en kwam de auto tot stilstand.

Populairste SUV van China

Pikant detail: de Haval H6 is al bijna twee jaar lang elke maand de best verkochte SUV in China. Hij kwam in 2011 op de markt en in 2020 kwam de huidige, derde generatie uit. De auto is – in tegenstelling tot haast alle Chinese auto’s die naar Europa komen – niet volledig elektrisch. Onder de motorkap ligt een 1,5-liter of 2,0-liter benzinemotor.   

Lees ook: