Achtergrond Autonieuws

Benzineprijs vanaf 1 januari 2024 bijna 21 cent duurder

augustus 24, 2023

De oorzaken

Vanwaar de hogere literprijzen? Simpel: accijnsverlagingen op brandstof worden teruggedraaid, resulterend in een hogere literprijs. Maar de overheid wil de accijnstarieven ook verhogen vanwege de inflatie.

Prijsverhoging schrappen?

Het demissionaire kabinet kan nog een besluit nemen om de prijsverhoging te schrappen, maar de kans daarop lijkt bijzonder klein vanwege een gat in de begroting. Bij de behandeling van het Belastingplan 2024 in de Tweede Kamer of bij het samenstellen van de begroting voor 2024 kan nog worden besloten om de accijnsverlagingen terug te draaien.

Een terugblik

Oke, hoe zat het ook alweer? In april 2022 was er sprake van enorme inflatie. De overheid nam toen het besluit om de belasting op benzine, diesel en LPG met 21 procent te verlagen om het nog enigszins betaalbaar te houden. Het scheelde 17 eurocent op een liter benzine en 11 eurocent op een liter diesel. Op 1 juli werd die belastingverlaging verlengd. Daarna werd de helft van de accijnsverlaging teruggedraaid. In januari 2024 vervalt het tweede deel van de accijnsverlaging waardoor de literprijs opnieuw stijgt.

Verhoging van de accijnzen

Terug naar de situatie per 1 januari 2024. Bovenop de accijnsverhogingen komt nog een verhoging van de accijnzen. Onder de streep bedraagt de prijsstijging van een liter benzine dik 21 eurocent. Voor diesel is dat 13,5 eurocent. Die resulteert ook weer in extra inflatie. Ter compensatie bekijkt het kabinet wel mogelijkheden om de onbelaste woon-werkvergoeding met 1 eurocent per kilometer te verhogen, maar of dat nu gaat helpen.

Tanken over de grens

De overheid jaagt mensen in grensgebieden rond Nederland massaal de grens over als de hogere literprijs realiteit wordt. Benzine tanken in België is bijvoorbeeld zo’n 36 eurocent goedkoper. In Duitsland bedraagt het voordeel 31 eurocent per liter. Diesel tanken in België loont niet, het verschil ten opzichte van Nederland is daar bijzonder klein. Maar voor benzine kan het veel schelen door over de grens te tanken.