Achtergrond Autonieuws

Beginnend bestuurder vaak veroorzaker ernstige ongevallen

maart 4, 2022

Meer strafpunten gegeven

In de eerste 5 tot 7 jaar nadat je het rijbewijs ontvangt ben je beginnend bestuurder. Alleen dan is het puntenrijbewijs actief. “Je krijgt een strafpunt als je gevaarlijk of roekeloos rijdt, veel te hard of een ongeluk met schade of letsel krijgt”, zegt landelijk verkeersofficier Achilles Damen tegen EenVandaag. In 2019 werden 6.000 strafpunten uitgedeeld, in 2021 bijna 9.000. Bij twee serieuze overtredingen moet je voor onderzoek naar het CBR. De stijging vindt vooral plaats in het aantal eerste strafpunten, niet zozeer bij het tweede strafpunt.

Top 5 meest gemaakte overtredingen 2021

Oorzaken

Het OM geeft aan dat middelengebruik, snelheid en afleiding de belangrijkste oorzaken zijn van de ongelukken. “Met name mobieltjes, even op het scherm iets opzoeken en intikken, dat leidt tot voor ongelukken”, zegt officier Damen.

Nul verkeersdoden in 2050

In 2018 is een Europees veiligheidsakkoord getekend om ervoor te zorgen het aantal verkeersdoden in Europa tegen 2050 naar nul is gedaald. De constatering dat het aantal strafpunten stijgt onder beginnend bestuurders, vindt het OM dus zorgelijk.