Autonieuws

Autoportret: DeLorean DMC-12 van Erik

juni 23, 2023

Back To The Future…

De DeLorean DMC-12 is een iconische sportwagen die wereldwijde bekendheid heeft verworven dankzij zijn rol in de legendarische filmreeks Back to the Future. De DeLorean DMC-12 – ontworpen door John DeLorean en geproduceerd tussen 1981 en 1983 – viel direct op dankzij zijn opvallende roestvrijstalen carrosserie en vleugeldeuren. Pas toen de auto werd ingezet als ’tijdmachine’ in de welbekende Back to the Future-filmtrilogie bereikte de DeLorean een cultstatus. Het beeld van de DeLorean die met een spoor van vurige strepen door de tijd scheurt, staat bij miljoenen mensen nog op het netvlies gebrand.

PRV-motor

Onder de opvallende roestvrijstalen carrosserie bevindt zich een 2,8-liter V6-motor, geproduceerd door Peugeot-Renault-Volvo (PRV). Deze motor levert ongeveer 130 pk. De DeLorean is uitgerust met een handgeschakelde vijfversnellingsbak (een automatische transmissie was optioneel). Hoewel de prestaties van de DeLorean niet spectaculair waren in vergelijking met andere sportwagens van die tijd, is hij nog steeds niet sloom. De DMC-12 heeft ook achterwielaandrijving. Genoeg over de specificaties, tijd om Erik aan het woord te laten!

Hoe ben je aan de DeLorean gekomen en zou er ooit een opvolger kunnen komen?

“Ik heb de DeLorean in 2018 geërfd van mijn vader. Hij heeft de auto in 2004 gekocht nadat hij een hersenbloeding kreeg. Hij had zich voorgenomen om veel meer te genieten naar aanleiding van dit nare moment en deed dat door zijn droomauto te kopen. Het leuke van het bezitten van een DeLorean is dat je er een hele community bij krijgt. Er is in Nederland een club met ongeveer 40 auto’s, waarvan met de helft regelmatig gereden wordt. Ik waardeer de auto niet alleen dankzij mijn vader, maar ook omdat het een hele fijne oldtimer is. Als ik zelf een auto voor erbij zou moeten uitzoeken dan zou ik een klassieke Honda NSX uitzoeken.”

Op de vraag of Erik de DeLorean zou inruilen op een Honda NSX antwoordt Erik resoluut: “Nee. De DeLorean gaat nooit weg. Ik zou graag eens met een Honda NSX willen rijden. De DeLorean blijft in de familie en gaat als het aan mij ligt nooit meer weg.”

Wat is je beste herinnering aan de auto?

“De beste herinnering is een gaaf DeLorean evenement waar ik samen met mijn vader heen geweest ben. Eens per vijf jaar is er een groot event in Belfast, waar de auto gemaakt is. Mijn vader is in 2006 met mijn broer, in 2011 met mijn zus en in 2016 met mij naar Belfast geweest. Er wordt dan een hotel afgehuurd en er komt een veertigtal DeLoreans op af. We bezoeken dan wat musea en de oude DeLorean fabriek waar momenteel Peugeot-onderdelen gemaakt worden. Ook mogen we dan een aantal testrondjes doen op de baan. Ik ben heel dankbaar dat ik dit nog met m’n vader heb kunnen meemaken en zal deze herinnering nooit vergeten.”

Wat ben je nog van plan om aan je auto te (laten) doen?

“Ik ben eigenlijk niet van plan om veel te laten doen. In het verleden heb ik al wel veiligheidsupdates doorgevoerd zoals verbeterde wielophanging, dus er is al het een en ander gedaan. Voor de toekomst onderhoud ik hem goed en blijf ik dat ook doen. Wat mij misschien mooi zou lijken is een verlagingsset. Dan komt de auto nog iets lager te liggen. Ik twijfel hier nog wel over, want het is momenteel wel gemakkelijk om soepel over drempels heen te gaan. Ook moet het roestvrijstaal misschien nog eens geborsteld worden, maar dat is meer een idee voor de toekomst. Ik zie het als m’n plicht om de auto goed te onderhouden. Ook vind ik het tof om mijn passie te delen met anderen. Ik heb regelmatig liefhebbers bij mijn auto staan en dan vind ik het leuk om mensen in mijn auto te laten zitten.”

Waar komt je autopassie vandaan?

“De passie voor auto’s heb ik niet zozeer van mijn vader. We gingen wel af en toe naar races op Circuitpark Zandvoort en de AutoRAI-show, maar een echte uitgesproken autoliefhebber was hij niet. Een oud-collega van mijn vader had een hele mooie groene Porsche 911. Mijn ouders leenden die Porsche wel eens. Mijn ouders deden dan net alsof de Porsche van hun was en zeiden als ik goed mijn best zou doen op school, dat ik dan ook zo’n mooie auto zou kunnen kopen. Misschien dat er toen een zaadje geplant is”, zegt Erik lachend.

Fotografie: YN Automotive