Autonieuws

Autolening – weten waar u aan toe bent

mei 13, 2023

Leasen is populair tegenwoordig, maar met lease wordt de auto niet uw eigendom. Denk als particulier dan ook eens aan een klassieke autofinanciering. Een klassieke lening voor een auto heeft ook financieel zo zijn voordelen.

Voordeel lening: controle over uw budget

Met een klassieke lening drukt de aankoop van uw auto minder zwaar op uw budget. Volgens het financieringscontract worden uw betalingen gespreid over de looptijd van de autolening. U weet dus precies hoeveel u moet terugbetalen en wat het exacte bedrag van de maandelijkse afbetalingen is. Die termijnbedragen staan vast voor de gehele looptijd van de lening. Daar hoeft u dus géén verrassingen te verwachten.

Voordeel: u bepaalt hoogte voorschot

U kunt door middel van een zogenoemd voorschot het bedrag dat u leent beperken. Dat voorschotbedrag kunt u zélf vooraf bepalen – en óf u sowieso een voorschot wilt betalen.

Het voorschotbedrag is het bedrag dat u zélf kunt en wilt betalen voor uw nieuwe auto. Dat kan bijvoorbeeld uw spaargeld zijn, of de inruilwaarde die u ontvangt voor uw oude auto. Hoe hoger dat bedrag is, des te lager de lening immers hoeft te zijn. Dan wordt het bedrag dat u maandelijks moet terugbetalen, natuurlijk ook lager.

Voordeel: u bepaalt de looptijd

Bij het afsluiten van het contract kunt u kiezen voor looptijden van bijvoorbeeld 24 tot 60 maanden. Ook de looptijd bepaalt mede de hoogte van de maandelijkse terugbetaling. Want als u een lening in een korte tijd – bijvoorbeeld 24 maanden – wilt terugbetalen, is het maandelijkse bedrag hoger en als u afspreekt dat u er lang over wilt doen om de lening af te lossen, bijvoorbeeld 60 maanden, dan wordt het bedrag over meer maanden uitgesmeerd en is het daardoor ook lager.

Voordeel: u heeft dus invloed op de hoogte van de maandtermijn

Aan de prijs van uw nieuwe auto kunt u niet heel veel veranderen. Maar met een (hoger) voorschot kunt u het bedrag van de lening verlagen en daarmee het maandbedrag. En met een langere looptijd kunt u dat maandbedrag nog verder verlagen.

U bent eigenaar van de auto

Als u een lening afsluit voor de aankoop van een nieuwe auto, dan wordt u direct de eigenaar van de auto van uw keuze. Dat is anders dan bij lease en huurkoop. Bij lease wordt de auto niet uw eigendom en moet u de auto in principe aan het einde van het leasecontract weer inleveren. En bij huurkoop is de auto pas uw eigendom als u alle maandelijkse termijnen heeft voldaan. U bent met een lening natuurlijk óók verplicht het volledige geleende bedrag terug te betalen, maar de auto is vanaf dag 1 van u.

Lastige materie

Leningen en financieringen zijn een lastige materie voor wie het geen dagelijkse kost is. Daarom kunt u met vragen contact opnemen met financieel specialisten. Zij kunnen u alles vertellen en uitleggen over leningen voor de aankoop van een nieuwe auto. U kunt er gerust alvast een uitzoeken en uitvinden wat de inruilwaarde van uw huidige auto is.