Autonieuws

5 tips voor het kiezen van een auto voor een groot gezin

juni 24, 2024

Het kiezen van de juiste auto voor een gezin met veel telgen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Er zijn nu eenmaal veel factoren om rekening mee te houden, van voldoende zitplaatsen en bagageruimte tot veiligheid en brandstofefficiëntie. Om je te helpen bij deze belangrijke beslissing, hebben we enkele tips opgesomd die specifiek gericht zijn op de behoeften van grotere gezinnen.

1. Kies voor een auto met 7 zitplaatsen

Een van de belangrijkste dingen om op te letten is het aantal zitplaatsen. De meeste auto’s hebben vijf zitplaatsen, maar voor een groot gezin is het natuurlijk handiger als de auto 7 zitplaatsen heeft. Deze auto’s bieden namelijk de ruimte die je nodig hebt om iedereen comfortabel van A naar B te brengen. Deze extra zitplaatsen kunnen vaak ook worden neergeklapt om meer bagageruimte te creëren wanneer dat nodig is. Dit maakt een 7-zitter een veelzijdige keuze voor gezinnen die zowel veel passagiers als bagage moeten vervoeren.

2. Let op de bagageruimte

Dit laatste brengt ons meteen ook bij de tweede tip, want naast voldoende zitplaatsen is ook voldoende bagageruimte een cruciale factor. Hoe meer mensen je vervoert, des te meer spullen je dient te transporteren. Schooltassen, sportuitrusting, kinderwagens en boodschappen: de auto komt al snel tjokvol te zitten. Een auto met een ruime kofferbak maakt het leven een stuk makkelijker. Sommige modellen bieden ook slimme opbergoplossingen, zoals verborgen vakken en flexibele laadruimtes, wat kan helpen om de beschikbare ruimte optimaal te benutten.

3. Kies voor een veilige auto

Veiligheid is altijd een topprioriteit, vooral als je kinderen vervoert. Moderne auto’s zijn uitgerust met een breed scala aan geavanceerde veiligheidssystemen die je gemoedsrust kunnen geven. Denk aan automatische noodremmen, dodehoekdetectie en rijstrookassistentie. Deze systemen kunnen helpen om ongelukken te voorkomen en de veiligheid van jou en je gezin te garanderen. Het beschikken over Isofix-verankeringspunten is dan weer erg belangrijk als je jonge kinderen meeneemt. Bij moderne auto’s is dit steevast het geval, maar oudere tweedehandsauto’s beschikken hier niet altijd over. Kijk zeker ook naar de crashtestresultaten van het voertuig om er zeker van te zijn dat het een veilige keuze is.

4. Check de brandstofefficiëntie

Over het algemeen is een grotere auto duurder en verbruikt het meer, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Ze zijn ook steeds vaker in zuinige elektrische uitvoeringen te verkrijgen. Een voorbeeld hiervan is de elektrische Volkswagen ID. Buzz die met 5 of 7 zitplaatsen komt, afhankelijk van de wielbasis. Een zuinige (elektrische) auto kan hoe dan ook aanzienlijk schelen op het gebied van brandstofkosten, wat op de lange termijn een groot verschil in de portemonnee kan zijn.

5. Focus op comfort voor bestuurder én passagier

Voor een groot gezin is het belangrijk dat iedereen comfortabel kan zitten, vooral bij langere ritten. Controleer bij het kiezen van een auto of de achterbank voldoende beenruimte en zitcomfort biedt. Sommige auto’s bieden verstelbare achterstoelen, wat extra flexibiliteit en comfort kan bieden. Let ook op extra functies, zoals klimaatregeling voor de achterbank en USB-poorten. Dit zijn zaken die het reizen voor passagiers aangenamer kunnen maken. Het passagierscomfort kun je het beste beoordelen door zelf achteraan in de auto te gaan zitten. Het rijcomfort beoordeel je dan weer tijdens een testrit. Dit laatste is een must bij de aanschaf van elke auto.