Achtergrond Autonieuws

225 jaar Rijkswaterstaat: Nederland is er groot mee geworden

mei 30, 2023

24 mei 1798

Rijkswaterstaat werd op 24 mei 1798 opgericht om het land te beschermen tegen ‘de Woede der Zee en der Stormen. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een partij met 10.000 werknemers. De overheidsinstantie houdt zich bezig met tal van opgaven op het gebied van water, infrastructuur en milieu.

“Rijkswaterstaat is in 1798 opgericht als het Bureau voor den Waterstaat”

Rijkswaterstaat

Nederlandse rijkswegennet

Rijkswaterstaat realiseerde onder meer de Deltawerken en de Afsluitdijk die ons land beschermen tegen overstromingen. In de afgelopen eeuwen bouwde de partij ook veel sluizen, stuwen en kanalen. Ook zorgde Rijkswaterstaat voor de aanleg en het beheer van het Nederlandse rijkswegennet. Hoewel het Nederlandse wegennet wordt gezien als een van de meest veilige en efficiënte ter wereld, wordt de verkeersdrukte wel een steeds groter probleem. Van thuis werken is nog maar weinig sprake en dat resulteert dagelijks weer in diverse files. Dat is een ander verhaal.

Rijkswaterstaat 225 jaar

Duurzamer Nederland

Rijkswaterstaat werkt ook actief aan een duurzamer Nederland. Zo heeft de partij (mede) de Marker Wadden aangelegd. Verder werkt het aan de ontwikkeling van het windenergienetwerk op zee. De komende jaren hoeft Rijkswaterstaat zich ook niet te vervelen.

Klimaatadaptatie

“We staan de komende jaren voor grote opgaven op het gebied van water, infrastructuur en milieu. Een van de belangrijkste is klimaatadaptatie. Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenval, droogte en hittegolven. Dit heeft grote gevolgen voor de waterhuishouding van ons land en voor onze infrastructuur. In ons jubileumjaar besteden we extra aandacht aan klimaatadaptatie. Ook werken we samen met partners uit de overheid, het bedrijfsleven en de kennissector om de feiten en scenario’s in kaart te brengen”, aldus Rijkswaterstaat. “Daarnaast blijven we ons richten op de verdere ontwikkeling van een duurzame en slimme infrastructuur. Hierbij gebruiken we nieuwe technologieën en innovaties.”

Video: 225 jaar Rijkswaterstaat

Ter gelegenheid van dit jubileum werd onderstaande film gemaakt. De film markeert de start van het jubileumjaar. De film laat in een veelheid van (historische) beeldfragmenten zien wat Rijkswaterstaat de afgelopen 225 jaar heeft gerealiseerd en blikt vooruit naar de toekomst. Leuk feitje: tussen 1945 en 1965 groeit het rijkswegennet van 100 naar 600 km.

Lees hier meer over 225 jaar Rijkswaterstaat.