Autonieuws

10 highlights van de IAA München 2023

september 6, 2023

1 – BMW Vision Neue Klasse

In 2025 is deze BMW Vision Neue Klasse werkelijkheid. Vermoedelijk wijkt de productieversie nauwelijks af van de op de IAA München 2023 getoonde conceptcar. Met het model zet BMW nieuwe maatstaven op het gebied van elektrisch rijden, duurzaamheid en connectiviteit.

BMW Vision Neue Klasse op IAA München 2023

2 – MG Cyberster

De MG Cyberster mag gezien worden als de moderne reincarnatie van de iconische MG B. Hoewel het nieuwe MG niets te maken heeft met het MG van vroeger, is het wel leuk dat de Chinese eigenaar de historie van ‘Morris Garages’ op waarde schat. De MG Cyberster is een volledig elektrische roadster. Uniek zijn de vleugeldeuren.

MG Cyberster op IAA München 2023

3 – Volkswagen ID GTI Concept

GTI is helemaal niet dood bij Volkswagen. Daar leek het wel even op, maar deze Volkswagen ID GTI Concept bewijst dat Volkswagen het GTI-label in de nabije toekomst serieus neemt. Er is al groen licht gegeven, dus het aftellen kan beginnen. De GTI-uitmonstering komt op basis van de Volkswagen ID.2all die in 2025 komt. De snellere GTI-versie komt vermoedelijk een paar jaar later.

Volkswagen ID GTI Concept op IAA München 2023

4 – Renault Scenic E-Tech Electric

Een van de belangrijkste primeurs op de IAA in Munchen is deze nieuwe Renault Scenic E-Tech Electric. Uiteraard volledig elektrisch en in alle opzichten een veelbelovende nieuwkomer waarbij ook duurzaamheid een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontwerp. Er komen twee accuvarianten waarbij de topversie 620 kilometer ver komt op een volle lading stroom.

Renault Scenic E-Tech Electric op IAA München 2023

5 – Opel Experimental Concept

Er komt een nieuwe Opel Manta, volledig elektrische uiteraard. Volgens bronnen binnen Opel gaat die nieuwe Manta sterk lijken op deze Opel Experimental Concept. Reken dus op een crossover-coupé. Deze Opel Experimental laat in feite zien wat Opel in petto heeft in de toekomst.

Opel Experimental Concept op IAA München 2023

6 – Mercedes-Benz Concept CLA Class

Snel laden tot een actieradius van 400 km in slechts 15 minuten, tot wel 750 kilometer actieradius en het compleet nieuwe elektrische Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA)-platform als basis. Deze Mercedes-Benz Concept CLA Class is kortom veelbelovend. Het aftellen kan beginnen.

Mercedes-Benz Concept CLA Class

7 – MINI Cooper E en MINI Cooper SE

De vijfde generatie MINI 3-deurs is een feit. MINI trapt af met twee elektrische versies: de MINI Cooper E en de MINI Cooper SE. Ze worden gebouwd op een dedicated BEV-platform, maar MINI werkt op de achtergrond ook aan reguliere benzineversies. Ook staat er een vijfdeurs MINI hatchback op de planning, net als een MINI Cabrio.

8 – Smart #3

De Smart #3 beleeft zijn Europese première op de IAA München 2023. Het is de eerste volledig elektrische SUV-coupé van Smart. Hij komt begin 2024 naar Nederland. Er staat zelfs een BRABUS-uitvoering op het menu.

Smart #3 Pro+

9 – MINI Countryman SE

Nog meer nieuws van MINI? Jazeker, want in München presenteerde MINI ook de compleet nieuwe generatie MINI Countryman. Ook hier debuteert de volledig elektrische variant. Hij is stukken groter, biedt meer comfort en zet ook op het gebied van duurzaamheid van connectiviteit grote stappen. Hij komt in de smaken MINI Countryman E en MINI Countryman SE ALL4.

MINI Countryman SE

10 – Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain

Mercedes-Benz biedt de E-Klasse Estate sinds 2017 aan als All-Terrain. Ook van de nieuwe generatie E-Klasse komt een variant op hogere poten. De nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain ziet er stijlvol uit. Hij komt in drie smaken: als E 220 d 4MATIC, E 450 4MATIC en als E 300 de 4MATIC. Die laatste is een plug-in hybride.

De nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain