Autonieuws

Zo snel is de nieuwe Porsche 911 GT3 RS op Nürburgring – ONBOARD VIDEO

oktober 14, 2022

Rondetijd officieel vastgelegd

De nieuwe Porsche 911 GT3 RS klaarde een ronde op de Nordschleife van de Nürburgring in een tijd van 6:49.328 minuten. Een indrukwekkende prestatie. Achter het stuur zat Porsche-merkambassadeur Jörg Bergmeister, die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de nieuwe 911-topversie. De rondetijd over het circuit in de Eifel werd gereden in het bijzijn van een notaris. Met andere woorden: de rondetijd is officieel vastgelegd.

VIDEO: Onboard the Porsche 911 GT3 RS Nürburgring lap

Kritisch op snelle ronde

Toch was Bergmeister na afloop best kritisch op zijn snelle ronde. “We verloren wat downforce door de sterke, soms wat vlagerige wind. Maar toch ben ik zeer tevreden over de ronde”, vertelt hij. “Vooral in de snelle secties is de 911 GT3 RS een klasse apart. Hier bevindt de auto zich op een niveau dat we voorheen alleen kenden van hypercars. Ook bij het remmen zet de auto nieuwe maatstaven. Snelle ronden op de Nordschleife zijn meer dan leuk met deze auto.”

Moeilijke omstandigheden

Frank Moser, het nieuwe hoofd van de 911- en 718-serie, volgde de snelle ronde vanaf de pitmuur: “Ik ben ongelooflijk trots op wat het team heeft bereikt bij het ontwikkelen en testen van de nieuwe 911 GT3 RS. Jörg Bergmeister benutte het potentieel van de auto ten volle, zelfs onder de moeilijke omstandigheden op de Ring. De 911 bewijst dat het concept met de motor achterin nog steeds uitstekend geschikt is voor high-performance sportwagens.”

Goed rubber

De 911 GT3 RS met Weissach-pakket was uitgerust met de optioneel verkrijgbare Michelin Pilot Sport Cup 2 R-banden in de afmetingen 275/35 R20 voor en 335/30 R21 achter. De nieuwe 911 GT3 RS legde de kortere ronde die voorheen standaard was in slechts 6:44.848 minuten af.

Tevreden met de tijd

“De 911 GT3 RS heeft op de Nordschleife bewezen wat je eigenlijk al wist: zijn absolute competentie op het circuit”, zegt Andreas Preuninger, hoofd van de GT-modellenreeks. “Ondanks de minder ideale omstandigheden met een stevige tegenwind op het lange rechte stuk van de Döttinger Höhe en de te lage asfalttemperaturen, zijn we tevreden met de tijd. Nooit eerder zat er zoveel autosport in een straatauto.”

525 pk en dat atmosferisch!

De nieuwe Porsche 911 GT3 RS is uitgerust met een 386 kW (525 pk) sterke zescilinder boxermotor met racetechnologie. Naast de hoogtoerige atmosferische motor en een intelligente lichtgewicht constructie, bewijzen vooral de koeling en de aerodynamische systemen de directe relatie met zijn motorsportbroers. Bij een snelheid van 285 km/u bedraagt de totale downforce van de nieuwe GT3 RS maar liefst 860 kilogram, drie keer zoveel als een 911 GT3.